• Početna>
  • Vesti>

Studenti Fakulteta za ljudska prava iz Beča i Venecije posetili opštinu Gračanica

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je u prostorijama opštine sa studentima Fakulteta za ljudska prava i demokratiju iz Beča i Venecije, koji su u okviru redovne studijske posete Kosovu, obišli i opštinu.

U okviru redovne posete, sada već tradicionalno, oko dvadesetak studenata svakog januara poseti opštinu Gračanica i informiše se o radu lokalne samouprave, životu na teritoriji opštine Gračanica, kao i o tome kakvi su uslovi za mlade i za opstanak na ovoj teritoriji.

Ono što ih je posebno interesovalo je na koji način međunarodna zajednica pomaže ovde, šta su problemi Srba na Kosovu, a poseban akcenat je stavljen na urbanizaciji Gračanice, jer su videli da srpska zajednica uglavnom živi u ruralnim sredinama. Bilo je reči i oko uticaja globalne politike na život u našoj opštini“, rekao je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović prilikom razgovora sa studentima.

– Nama je bilo važno da ovim mladim ljudima prenesemo celokupnu sliku i način na koji srpska zajednica živi ovde, jer su oni, na neki način, budućnost Evrope, a koju će sigurno uzeti u obzir ako nastave da se bave politikom ili na bilo koji način budu vezani za Kosovo“, istakao je Popović.

Kako ističu studenti, koji su se u razgovoru sa gradonačelnikom podrobnije upoznali sa situacijom i uslovima u kojima se živi u opštini, ova poseta im je od velikog značaja kako bi upoznali sve zajednice koje žive na ovom prostoru, a i neposredno se uputili u situaciju i kada je u pitanju dijalog koji se trenutno ne odvija i uopšte, koje su najveće prepreke za ljudska prava na ovom prostoru.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još