• Početna>
  • Vesti>

Tači: Preduzeću ustavne i zakonske korake ako uskoro ne dođe do političkog rešenja

Kosovski predsednik, Hašim Tači, poručio je danas novinarima da će, ukoliko uskoro ne dođe do političkog dogovora oko vlade, preduzeti ustavne i zakonske mere.

Tači je zatražio da mu se što hitnije predloži ime mandatara i pronađe rešenje za formiranje institucija, prenosi Gazeta Express izveštavanje televizije T7.

„Uzdam se u dobru volju političkog spektra da nađu političko rešenje u skladu sa načinom na koji su građani glasali 6. oktobra, nadam se da će to rešenje biti pronađeno što pre. U suprotnom, preduzeću sve ustavne i zakonske korake“, rekao je Tači, prenosi T7.

Od kako je Aljbin Kurti na konsultativnom sastanku sa Tačijem 6. januara odbio da predloži kandidata za mandatara ispred Samoopredeljenja, u kosovskoj javnosti je otvorena debata o tome šta i koliko kosovski predsednik može učiniti po tom pitanju.

S jedne strane, grupa analitičara upozorava da Tači nije u mogućnosti da daje rokove, te da ovaj politički proces ne sme biti ubrzavan. Ovaj stav deli i Samoopredeljenje.

S druge strane, ima i onih koji kritikuju Kurtija zbog odlaganja procesa formiranja vlade, navodeći da time pokazuje strah od pozicije premijera i odgovornosti koja je prati.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, već je jednom pisao zvanično Kurtiju. U tom pismu podsetio ga je na njegovo obećanje od 6. januara da će „u narednim danima“ u predsedništvo uputiti pismo sa predlogom mandatara i upozorio da odbijanje imenovanja mandatara može da se protumači i kao odbijanje te funkcije. U slučaju da Samoopredeljenje odbije da predloži mandatara, Tači se može obratiti drugoj političkoj partiji, u ovom slučaju DSK, koja je drugoplasirana na prethodnim izborima.

Od trenutka kada Tači dekretom proglasi mandatara, počinje da teče rok od 15 dana u kom će ta osoba morati da obezbedi skupštinsku većinu za formiranje vlade.

LVV, iako pobednička i stranka sa najviše poslaničkih mandata, za formiranje vlade ipak mora da obezbedi i podršku LDK, ali i podršku dela poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice na Kosovu. Međutim, pregovori o koaliciji između LVV i LDK, svakog se dana dodatno komplikuju.

Arlind Manjuka iz kancelarije za odnose sa javnošću LVV, ponovio je danas da će ovaj politički subjekt uskoro poslati kosovskom predsedniku ime mandatara, ali opet nisu precizirali kada će to konkretno i biti.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još