• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Sastanak Zajednice medicinskih fakulteta; o aktuelnim temama iz oblasti obrazovanja i zdravstva

Usavršavanje programa post-diplomskih studija,  problem nostrifikacije specijalizacija iz inostranstva, rad studenata, predstojeća  Medicinijada i Kongres medicinskih fakulteta – glavne su teme današnjeg sastanka Zajednice medicinskih fakulteta Srbije, održanog u Kosovskoj Mitrovici. Domaćin ovog susreta je  Medicinski fakultet u Prištini sa privremenim sedipštem u Kosovskoj Mitrovici, koji  predsedava Zajednicom, i u toj ulozi će biti i naredne tri godine.

„Uvek se trudimo da raspravljamo o aktuelnim temama i sastajemo se najmanje dva puta u jednom semestru“ rekao je novinarima dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. dr Nebojša Lalić.

Lalić naglašava da je uloga Zajednice veoma važna, te da su njenim formiranjem, fakulteti medicinskih nauka sebi izborili  uticaj na visokom, državnom nivou.

„Zajednica medicinskih fakulteta je za nas jedna vrlo važna tvorevina, struktura koja objedinjuje medicinske, stomatološke i farmaceutske fakultet iz cele Srbije i koja pokušava da uskladi i podstakne zajednički razvoj na ovom prostoru, pa je kao takva i priznata od Ministarstva zdravlja, i od Ministarstva prosvete u Republici Srbiji“ kaže prof. dr Lalić..

Na taj način,dodaje prof. dr Lalić,  ona pokušava ujedno, da deluje kao neki integrišući faktor  i daje određena mišljenja na zahtev ovih ministarstava.

„Tako da smo jedna relativno retka grupacija fakulteta koja je uspela da se izbori i za to da bude  konsultant ovih ministarstava“ rekao je dekan.

U ime Univerziteta – domaćina, prisutne je pozdravio rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Zdravko Vitošević. Sastanku su prisustvovali dekani svih medicinskih, stomatološki i farmaceutskih fakulteta u Srbiji.

Zajednica medicinskih fakulteta je osnovana 2004. godine i njeno sedište je u Kosovskoj Mitrovici. To je neprofitno udruženje fakulteta medicinskih nauka u Republici Srbiji. Zajednicu čine svi medicinski fakulteti u Srbiji , Stomatološki fakultet iz Beograda, Farmaceutski fakultet iz Beograda, Medicinski fakultet VMA , kao i pridruženi članovi: Medicinski fakultet u Podgorici, Medicinski fakultet u Foči i Medicinski fakultet u Banjaluci.

Zadaci Zajednice su: razmatranje pitanja od zajedničkog interesa za unapređivanje nastavno naučne delatnosti na fakultetima članovima Zajednice; usaglašavanje stavova i koordiniranje aktivnosti članova Zajednice u oblasti upisne politike, visine školarine; razmena iskustava o nastavnim programima, mere unapređivanja materijalnih uslova zaposlenih i drugih aktivnosti vezanih za rad medicinskih fakulteta u Srbiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još