Demokratski savez Kosova objavio svoju ponudu

Demokratski savez Kosova objavio je da u ponudi za formiranje koalicije sa pokretom Samoopredeljenje traži mesto predsednika skupštine, zatim pet ministarstava i izbor njegovog kandidata za kosovskog predsednika kada Hašimu Tačiju istekne mandat.

Kada kandidat DSK bude izabran za kosovskog predsednika, funkciju predsednika skupštine preuzeo bi neko od zvaničnika Samoopredeljenja.

Ovaj raspored upravljanja u novom sazivu skupštine i vlade objavio je danas član rukovodstva DSK Avdulah Hoti, dodajući da je ponuda već dostavljena pokretu Samoopredeljenje.

Hoti je naveo da traže predsednika parlamenta do izbora predsednika Kosova, a onda se funkcija predsednika skupštine vraća Samoopredeljenju.

Broj ministarstava ostaje na 12, sa nekoliko promena u strukturi.

“Ministarstvo kulture, omladine i sporta pridružuje se Ministarstvu prosvete, nauke i tehnologije. Ministarstvo lokalne uprave odvojeno je od Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je integrisano na osnovu sporazuma postignutog na prethodnim sastancima i ostaje za manjinske zajednice zajedno sa Ministarstvom za zajednice i povratak. Koalicioni partneri, u skladu sa ustavnim odredbama, podržaće za predsednika Kosova, kandidata kojeg je predložio DSK”, napisao je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

Po predlogu DSK, do izbora kosovskog predsednika, Samoopredeljenje će imati premijera, prvog potpredsednika skupštine, drugog potpredsednika vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsednika skupštine, drugog potpredsednika, prvog potpredsednika vlade i pet ministara.

Nakon izbora predsednika, kojeg bude predložio DSK, Samoopredeljenje će imati premijera, predsednika skupštine, prvog potpredsednika skupštine, drugog potpredsednika vlade i pet ministarstava, dok će DSK imati predsednika kao svog predloženog kandidata, kao i drugog potpredsednik Skupštine, prvog potpredsednika vlade i pet ministarstava.

Predlog DSK odgovor na ponudu pokreta Samoopredeljenje  

Današnji predlog DSK je odgovor na ponudu pokreta Samoopredeljenje od pre dva dana, u kojoj je Aljbin Kurti Demokratskom savezu ponudio da u budućoj kosovskoj vladi rukovodi sa šest ministarstava i da ima pravo da kandiduje osobu za budućeg predsednika, kada Hašimu Tačiju istekne mandat u proleće 2021 godine.

Kurti je predložio povećanje broja ministarstava sa 12 na 14., pri čemu bi DSK imao šest ministarstava, Samoopredeljenje pet, dok će manjine imati tri.

Lideri Samoopredeljenja i DSK – stranaka pobednica na izborima održanim 6. oktobra, duže od tri meseca ne mogu da se dogovore oko formiranja sledeće kosovske vlade.

Podela funkcija u novom sazivu centralnih institucija – skupštini i vladi najveći je problem u postizanju koalicionog sporazuma.

Poslednji susret Kurti i Mustafa imali su prošle nedelje. Od tada su jedni drugima upućivali predloge kako bi funkcionisala buduća vlada.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još