Dačić na novogodišnjem prijemu o Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić organizovao je svečani novogodišnji prijem u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić je, između ostalog, u svom obraćanju govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

“Državni prioritet RS u protekloj godini,a to će biti i u godini pred nama borba za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta . U ostvarenju ovog kompleksnog zadatka i naše ustavne obaveze spoljnopolitičke aktivnosti zauzimaju najviše mesto i zato Ministarstvo spoljnih poslova n, naša diplomatska služba, moji saradnici i ja kao prioritet i dalje pred sobom imamo aktivnosti koje su vezane za proces oko Kosova i Metohije. Uprkos našem maksimalnom zalaganju i konstruktivnosti nismo zadovoljni napretkom tog procesa u prošloj godini jer pravi dijalog je izostao usled odbijanja Prištine da ukuine odluku o taksama na robu iz centralne Srbije.Neshvatljivo je da je ova anticivilizacijska mera opstala duže od godinu dana uprkos zahtevima sa svih strana sveta da bude ukinuta . Nadamo se da će se to promeniti tokom ove godine, da će takse biti ukinute što pre kako bi se nastavio dijalog za koji je Srbija zainteresovana a u njemu vidi jedini put za postizanje kompromisnog i dugorošnog rečenja.

„Situacija na Kosovu i Metohiji predstavlja za Srbiju najveći političko-bezbednosni izazov, Srbija i NATO imaju obaveze u skladu sa rezolucijom 1244 i Vojno-tehničkim sporazumom, a primena tih obaveza predstavlja imperativ za obe strane. Od NATO očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odosi na Kosovo i Metohiju. Misija KFOR ima poseban značaj za srpsku zajednicu na KiM. Smatramo da, nažalost, bezbednosna situacija u pokrajini zahteva, ako ne veće, bar nesmanjeno prisustvo KFOR-a. Srbija se snažno protivi transformaciji tzv. „Kosovskih bezbednosnih snaga“ u tzv. „Vojsku Kosova“, jer se time krši Rezolucija CB UN 1244 i ugrožava regionalna i šira stabilnost“, kazao je u obraćanju ministar Dačić.

Dačić je istakao da paralelno sa bezbednosnom saradnjom sa zapadnim partnerima i NATO, nastavljase intezivna saradnja i sa drugim partnerima i prijateljima u svetu, poput RF, Kine i drugih država, a sve u cilju doprinosa globalnom miru istabilnosti.

„Kao što sam kratko već napomenuo, nastavili smo da aktivno delujemo u ciljusprečavanja članstva tzv. Kosova u različitim međunarodnim organizacijama, što ostaje jedan od prioriteta i u narednom periodu“, istakao je ministar spoljnih poslova, koji je naglasio i da je uspešno sprečeno ostvarivanje članstva tzv. Kosova u Evropskoj radio-difuznoj uniji i Interevropskoj organizaciji poreskih administracija.

„Potvrđena je ojačana međunarodna poziciji Srbije, kao i opredeljenost velikog broja država država poštuju pravila međunarodnog prava i principe na kojima se zasniva međunardni poredak. U novembru prošle godine, tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska u Parizu, Srbija je reizabrana u članstvo Izvršnog saveta ove organizacije, ukome će biti do 2023.godine. Svojim aktivnim pristupom i konstruktivnim delovanjem, naša zemlja je, kao dosadašnji član Izvršnog saveta, pružila značajan doprinos ukupnom radu Uneska“, naglasio je Dačić.

On je u pogledu predstojećih aktivnosti posebno istakao planirano učešće delegacije Srbije na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u aprilu i oktobru 2020.godine, na kojima se razmatraju redovni izveštaji UNMIK.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još