• Početna>
  • Vesti>

Amfilohije: Protesti neće stati dok se ne povuče zakon

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je još jednom Vladu Crne Gore da povuče Zakon o slobodi veroispovesti i da donese propis u skladu sa evropskim standardima, izražavajući očekivanje da protesti neće stati sve dok se to ne desi.

Upitan da li iza narodnih skupova i šetnje po crnogorskim gradovima stoje političke partije, Amfilohije je ponovio da to apsolutno nema nikakve veze sa politikom.

„Apsolutno nije politička priča. Ovo je priča iskonska, narodna priča i oni to treba da shvate i povuku bezumni zakon i donesu zakone kakvi se donose širom Evrope. To je jedini zakon takve vrste u Evropi kakav je donet“, zaključio je Amfilohije.

Ponovo je kritikovao crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, tvrdeći da je on “na čelu cele priče oko donošenja zakona”.

“Nema tu nikakve sumnje, Đukanović je na čelu cele priče. Zato ja njega često puta i pozivam da ga krstim. Kada se krsti, biće mnogo mudriji, pametniji. Peva o večnoj Crnoj Gori, a ukida sve ono što je večno u Crnoj Gori, na čemu je Crna Gora sagrađena. Ja se u Boga nadam da je to prolazna bolest, kao i svaka druga bolest i da će se ljudi vratiti jedni drugima u Crnoj Gori. Zakoni su oni koji bratime i objedinjuju narod, a ne onaj koji ga razdvaja i koji na temeljima raskola prethodnih, bratoubistava grade budućnost Crne Gore. Molim se Bogu, da im Bog vrati razum i da ozdrave“, kazao je „Vijestima“ mitropolit Amfilohije, nakon liturgije u paštrovskom manastiru Duljevo.

Ponovio je da bi Vladi bilo “najpametnije da što pre shvati da nakon velikog narodnog otpora povuče zakon”.

“To nije otpor politički dirigovan, nego to progovara iz bića naroda. Ovo će se nastaviti, nema nikakve sumnje, sve dotle dok oni taj bezumni zakon ne povuku”, poručio je Amfilohije.

Mitropolit je naveo da Episkopski savet MCP priprema inicijativu za ocenu ustavnosti zakona i podsetio da su advokati iz Beograda već podneli zahtev za ocenu ustavnosti, na čemu im je zahvalio.

Izvor: Vijesti

Comments

Pročitaj još