Suroi: Srbi znaju da Kurti nije korumpiran

Političke elite na Kosovu su do sada “grabile resurse koji pripadaju narodu”, kaže publicista Veton Suroi u intervjuu za nemački Tagescajtung. To bi, dodaje, vlast Aljbina Kurtija trebalo da promeni.

Pregovori sa Beogradom su prioritet za Prištinu jer “između Srbije i Kosova još ni izbliza ne vlada mir. Rat nije gotov”, ocenio je poznati kosovski publicista Veton Suroi u intervjuu za berlinski Tagescajtung. On je uveren da će Aljbin Kurti, kada postane premijer, ispuniti obećanje i najpre analizirati šta je sprovedeno od dosadašnjih dogovora u dijalogu sa Beogradom.

Suroi je dodao da je jedna od prepreka razvoju Kosova i “Srbija sa proruskom politikom, naoružavanjem i mešanjem u kosovske prilike“.

“To su pokazali i poslednji izbori u oktobru: Beograd se direktno mešao u tok izbora na severu Kosova”, smatra ovaj publicista.

Suroi je pak rekao da srpska zajednica na Kosovu razume da Kurti nije korumpiran čovek.

“Da iskreno govori ono što oseća i misli. Takav način komunikacije je potpuno nov na Kosovu”.

Na pitanje novinarke šta je sa „velikoalbanskim fantazijama“ koje još žive u Samoopredeljenju, stranci koju predvodi Kurti, Veton Suroi odgovara: “Zaista su ranije govorili o tome. Ali mislim da će sada fokus u Vladi biti da se od Kosova napravi normalna zemlja”.

Suroi, osnivač uticajnog prištinskog lista Koha Ditore, rekao je da građani imaju ogromna očekivanja od vlade koju bi konačno trebalo da formiraju Samoopredeljenje i Demokratska liga Kosova (LDK).

Bila bi to prva kosovska vlada bez stranaka bivših komandanata OVK.

“Državu danas kontrolišu razne grupe koje su često u vezi sa organizovanim kriminalom. Nova vlada mora da od Kosova napravi funkcionalnu parlamentarnu demokratiju”, rekao je Suroi.

“Političke elite su do sada „grabile resurse koji pripadaju narodu. Krali su građanima perspektivu u ovoj zemlji”, ocenio je on. 

Izvor: Radio Kontakt plus / DW

Comments

Pročitaj još