• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Raspodela političkog plena koči formiranje Vlade KiM

DRECUN KOSOVO DIJALOG

Dve vodeće albanske stranke na Kosovu i Metohiji Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe, ne mogu da se dogovore oko raspodele političkog plena i da zato nema koalicionog sporazuma, a ni tamošnje vlade, smatra predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On međutim očekuje da će Kurti i Mustafa oni na kraju uspeti da se dogovore, kako ne bi išli ponovo na izbore, ali i pod pritiskom Zapada.

“To se dešava konstantno posle svih izbora koji su bili na KiM. Verujem da će se oni na kraju dogovoriti ko će koje resore da preuzme i da će se formirati izvršna vlast. Ne verujem da je interes tih stranaka koje su dobile najviše glasova, da idu ponovo na izbore. Verovatno će i Zapad vršiti dodatni pritisak da se ipak stranke dogovore”, naveo je Drecun.

Cela ta situacija doprinosi nestabilnoj političkoj situaciji na KiM, kaže, jer sve dokle ne postoji izvršna vlast, ni institucije ne mogu da funkcionišu u punom kapacitetu.

“Tako se otvara prostor za razna mešetarenja. Takva politička nestabilnost dodatno ugrožava bezbednost srpskog naroda. Mi želimo da imamo nekoga sa albanske strane, da bude odgovarajući partner za eventualni nastavak dijaloga. Želimo da imamo institucije koje funkcionišu u punom kapacitetu koje neće ugrožavati bezbednost i opstanak srpskog naroda”, rekao je Drecun.

Za njega je, kaže, najbitine pitanje – da li će volja srpskog naroda koja je iskazana na izborima biti ispoštovana, a koja je veoma jesno stavila do znanja,da jedino Srpska lista može da predstavlja srpski narod u južnoj pokrajini.

“Ta volja mora da bude ispoštovana u protivnom ta većina neće imati ni potreban legalitet, a ni legitimitet”, poručuje Drecun

Drecun nije optimista kada je reč o brzom nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koga kako kaze, ne može da bude dok se ne ukinu takse. sada ne postoje institucije koje bi mogle da odlučuju o tome.

“Sada ne postoje institucije koje odlučuju o tome, a trenutno ne vidim ni bilo kakvu volju kod Aljbina Kurtija da nastavi političke razgovore u smislu da bude spreman za neke kompromise. On se i dalje zanosi idejom velike Albanije. Mislim da je situacija Albanaca u Prištini krajnje konfuzna i da je njihova politička scena krajnje nepripremljena i u tom smislu nisam neki optimista”, istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, treba da se formira nova većina u Prištini, pa da se onda vidi da li je ona spremna da otkloni glavni problem za nastavak dijaloga.

“I da budemo uvereni da zaista postoji politička volja u Prištini među Albancima da se zaista razgovara”, istakao je on.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još