Od februara skuplja viza za Šengen

Od 2. februara ove godine svi koji apliciraju za šengensku vizu moraće platiti 33,3% više za taksu. To znači da će podnosioci zahteva morati da plate 80 evra, umesto dosadašnjih 60, prenosi Gazeta Express.

Pored cene, promeniće se i jedno od pravila za prijavu za vizu. Oni koji žele da posete bilo koju od zemalja Šengena, moći će da podnesu zahtev za vizu 6 meseci pre planiranog putovanja. Trenutno se zahtev može podneti samo 3 meseca ranije.

Ovu izmenu Uredbe za izdavanje viza usvojio je Savet Evropske unije u junu 2019. godine i odnosiće se na sve države članice EU i ostale zemlje koje su deo Šengena.

Novu uredbu će, kako su neke zemlje EU potvrdile, svi početi da primenjuju u istom periodu.

SchengenVisaInfo.com je dobio ovu potvrdu od Litvanije, Nemačke, Danske, Finske i Belgije.

Pored toga, prema ovoj novoj uredbi, koja će se primenjivati od februara ove godine, države članice biće u obavezi da otvore Centre za obradu prijava za vize u zemljama u kojima nemaju predstavništva, tako da podnosioci zahteva neće morati da putuju u druge države samo da bi podneli zahtev za vizu.

Nova uredba nalaže i da se visina naknade za vizu razmatra svake tri godine, kada će se odlučivati da li će cena ostati ista ili će se promeniti.

Izvor Gazeta Express, KoSSev

Comments

Pročitaj još