• Početna>
  • Vesti>

Božićna liturgija u Kosovskoj Mitrovici, uz poruke mira, ljubavi i istrajnosti

Svetom liturgijom, rano jutros, počelo je obeležavanje najvećeg hrišćanskog praznika Božića. Dan Roždestva Hristovog okupio je preko stotinu vernika u hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Večina njih je pričešćem, okončala šestonedeljni post.

Na liturgiji je pročitana i Božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja, u kojoj poglavar SPC poziva na mir, ljubav, ali i istrajnost srpskog naroda u borbi za svoj opstanak i opstanak svoje crkve, koja znači očuvanje duhovnog i narodnog identiteta.

Božić danas slave hrišćani koji poštuju Julijanski kalendar. Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se danas slavi i u Ruskoj, Gruzijskoj i Jerusalimskoj crkvi, a obeležavaju ga i Kopti.

Prema biblijskom predanju, Bogorodica Marija je Bogomladenca Hrista rodila u pećini, u Vitlejemu, na slami. Zbog toga postoji običaj među pravoslavnim vernicima da u svoje domove, pored badnjaka (cerove mladice) unose i slamu.

Tradicionalno, Božić se proslavlja u krugu porodice i prijatelja, uz bogatu trpezu na kojoj su neizostavni pečenica i česnica – obredni hleb u koji domaćica umeša novčić, iver od badnjaka, zrno pšenice ili neke druge simbole napretka. Veruje se da ko u svom komadu česnice pronađe novčić, te godine će mu sve ići od ruke.

Božićne liturgije služene se u svim hramovima SPC, u ranim jutarnjim satima. U manastiru Banjska, služena je ponožna liturgija, dok je u gradskim crkvama liturgija spočela ranije nego inače, u 6 ili 7h.

Kolektiv Radio Kosovske Mitrovice sve slušaoce pravoslavne veroispovesti, pozdravlja radosnim Mir Božji, Hristos se rodi!

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još