• Početna>
  • Vesti>

Počinje suđenje optuženima u slučaju ubistva Ivanovića

Pred Specijalnim tužilaštvom u Prištini, danas će biti održano pripremno ročište optuženima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Na pripremnom ročištu će optuženima u slučaju ubistva lidera građanske inicijative “Srbija, demokratija pravda” Olivera Ivanovića biti pročitana optužnica, nakon čega će se njih šestoro izjasniti o krivici.

Suđenje je zakazano za 9.30, a među optuženima je i Ivanovićeva bivša sekretarica Silvana Arsović koja je, nakon uručivanja optužnice, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja nedelju dana bila na bolničkom lečenju.

Potpredsednica GI SDP, Ksenija Božović, rekla je za agenciju Beta da će “sutra videti šta će sudsko veće reći, da li će nastaviti suđenje ili će ga prekinuti i da li će optužnicu odbaciti”.

“Sutra ne očekujemo ništa spektakularno, to je početak suđenja, izjašnjavanje optuženih, a čućemo i predlog tužioca da se Silvani Arsović odredi kućni pritvor. Advokati su sigurni u njenu nevinost i kažu da nema osnova za njenu krivicu”, rekla je Božović.

Ona je dodala da advokati nisu dobili dokazni materijal da bi mogli da se pripreme za sutrašnje ročište.

“Dobili su CD koji nisu mogli da otvore i saznali su da je samo na albanskom jeziku, uručeni su im samo delovi optužnice tako da od sutrašnjeg suđenja ne očekujemo ništa, neka počne, pa ćemo videti kako će da se završi”, rekla je Božović.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba srpske nacionalnosti: Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od novembra prošle godine, dok je Rade Basara uhapšen oktobra ove godine, a ostali se brane sa slobode.

Tužilac je najavio da će sutra i za njih tražiti kućni pritvor, jer se terete za krivična dela učešće ili organizaciju kriminalne grupe, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotrebu službene dužnosti u saizvršenju i manipulaciju dokazima, u saizvršilaštvu.

Lider GI SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sedišta te stranke u Kosovskoj Mitrovici.

“Ima dosta snimaka ubistva Olivera Ivanovića”

Advokat Mahmut Haljimi, branilac Marka Rošića optuženog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, izjavio je uoči sutrašnjeg početka suđenja u Prištini, da u optužnici nema nijednog dokaza protiv njegovog klijenta.

On je, takođe, rekao za Kosovo Onlajn da materijal obuhvata dosta snimaka sigurnosnih kamera, pa i sam momenat kada Ivanović pada posle pucnjave.

Haljimijeva izjava, kako se navodi, po prvi put otkriva da snimak sa mesta dogadaja ipak postoji.

“Ono što su dostavili sa bezbednosnih kamera dosta su profesionalno uradili. To meni ide u prilog. Do sada sam pregledao dosta materijala i ni na jednom se ne vidi moj klijent. Vidi se pokojni Ivanović, ali ne vidi se da ga bilo ko prati. Takođe, u trenutku ubistva vidi se samo okretanje vozila, a lica se ne vide uopšte. Samo se vidi kako vozilo prolazi pored njega i on pada”, rekao je Haljimi.

Izvor: Beta, Kontakt Plus radio

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još