Mustafa: Svi dogovori padaju u vodu

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je da je njegova stranka iznenađena predlogom kanditata Samoopredeljenja za predsednika Skupštine Kosova i da niko iz njegove stranke to nije znao, niti očekivao.

Mustafa je, u intervjuu za KTV, rekao da će se zbog te odluke, sada pregovori sa Samoopredeljenjem vratiti na početak i dodao da će svi dosadašnji dogovori pasti u vodu.

Poručio je, da postoji potreba za ponovnim razmatranjem vladinog programa.

“Naravno, treba postići novi dogovor o podeli odgovornosti, međutim, postoji i potreba za ponovnim razmatranjem vladinog programa. Sve je otvoreno pa i mogućnost odlaska u opoziciju, da je napravimo veoma dobrom i uspešnom”, istakao je Mustafa u emisiji “Rubikon” na KTV. 

Prostora za dogovor sa Samoopredeljenjem ima ali nećemo dozvoliti da nas potcenjuju 

Mustafa je gostujući u “Rubikonu” rekao da još uvek ima prostora za dogovor o koalicionom sporazumu sa Samoopredeljenjem ali da neće dozvoliti da ih potcenjuju.

“Ne zato što imamo neku posebnu ili preveliku potrebu za zajedničkom vladom, već zato što građanima Kosova treba vlada. Ali ni u kojem slučaju nećemo dozvoliti da se DSK potcenjuje”, rekao je Mustafa.

“Rekli smo da ćemo se odreći svakog našeg ministarstva, međutim onda se naš glas odnosi na program vlade, sigurnom upravljanju, da se ta vlada dobro vodi i pre svega moramo komunicirati”, rekao je Mustafa.

On je istakao da je, kada je reč o predsedniku parlamenta, situacija bila drugačija, jer je prva stranka Samoopredeljenje imala ustavno pravo da nominuje predsednika.

Izbor predsednika Konjufce jednostrana akcija Samoopredeljenja 

Isa Mustafa, nazvao je jednostranim potezom Samoopredjeljenja izbor Glauka Konjufce za predsednika parlamenta.

Rekao je da su poslanici DSK glasali za Konjufcu, jer “nismo smatrali prikladnim da ne damo svoj doprinos konstituisanju Skupštine Kosova”.

“Uložili smo veoma dug napor. Naišli smo na program i ozvaničili ga kao ugovor. Takođe smo se dogovorili o kriterijumima za podelu ministarstava. Mi smo u potpunoj koordinaciji. Ostali smo samo sa pitanjem predsednika skupštine, potpredsednika i zalaganja za slučaj predsednika kada dođe vreme njegovog izbora. Mislili smo da smo veoma blizu, ali kada smo čuli njihove izjave shvatili smo da to predstavlja povlačenje. Čak i ono što se danas dogodilo je jednostrani potez Samoopredeljenja, izvan dogovora koje smo do sada imali. Ne, nije bilo dogovora za predsednika Skupštine, ali procenili smo da ako Samoopredeljenje dođe sa svojim predlogom za predsednika Skupštine Kosova, jer je po Ustavu Samoopredeljenje prvi politički subjekt koji ima pravo da da predlog za predsednika, glasamo za to jer ne vidimo razloga da ne doprinesemo konstituisanju Skupštine Kosova. Ono što će se desiti kasnije je pitanje koje treba dalje sagledati i proceniti“, rekao je on.

Možda planiraju da nam ponude mesto premijera 

Mustafa je rekao da je Samoopredeljenje verovatno pomislilo da im da mesto premijera nakon što su oni zauzeli mesto predsednika parlamenta. “U ovoj zemlji sve je moguće”, rekao je Mustafa. 

Govoreći o novom sporazumu, rekao je da je to već nova konfiguracija. Kaže da će razgovarati sa stranačkim organima i donositi odluke o njihovim zahtevima o koalicionom sporazumu.

Mustafa kaže da se ionako mora napraviti novi dogovor o odgovornostima, ali dodaje da će možda biti potrebno preispitivanje i vladajućeg programa.

Takođe je ostavio otvorenu mogućnost da DSK bude u opoziciji.

Nećemo dozvoliti da Samoopredeljenje kroči na naš teren

Komentarišući izjave Samoopredeljenja, da prihvataju Vjosu Osmani kao kandidata DSK za predsednika Kosova, ali ne i DSK, poručio je da su zlonamerne i da Samoopredeljenje, kao koalicioni partner, ne može da se meša u unutrašnje stvari njegove stranke.

“Nećemo dozvoliti da neko kroči na teren DSK, mi ćemo upravljati našom strankom”, naglasio je Mustafa.

Takođe, lider DSK je istakao, da ima utisak, da Samoopredeljenje nije bilo sigurno u postizanje dogovora sa njegovom strankom.

Prema njegovim rečima, zavetovanje stranaka o funkciji predsednika iz DSK, pokazalo bi posvećenost i poverenje u koalicionog partnera i posvećenost da će ta koalicija trajati duže od godinu dana.

“Ja sam jasno rekao da nema imena za predsednika. Ovo nije vreme da se da konkretno ime za predsednika Kosova”, precizirao je Mustafa.

Poručio je, i da se DSK ne meša u predloge Samoopredeljenja o njihovoj kandidaturi za premijera.

“Može i nama da se ne sviđa Aljbin Kurti, međutim, mi se ne mešamo u njihov izbor”, rekao je Mustafa.

Dodao je da, ako bi DSK popustilo na ponude Samoopredeljenja “onda mi više nemamo stranku i učinićemo Aljbina Kurtija predsednikom DSK”.

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca, izabran je danas sa 75 glasova za, 27 protiv i 6 uzdržanih za novog predsednika Skupštine Kosova.

Predlog za izbor Konjufce dao je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, a  Demokratski savez Kosova takođe je glasao za Konjufcu.

Izvor: Koha ditore /Kosovo Online

Comments

Pročitaj još