• Početna>
  • Vesti>

Kosovo pod istragom zbog ugovora za izgradnju nove termocentrale

Kosovo je pod istragom u vezi sa sporazumom za izgradnju termocentrale Novo Kosovo (Kosova e Re).

Do ovoga je došlo nakon što je Sekretarijat energetske zajednice sa sedištem u Beču izneo sumnje da je došlo do dodeljivanja nezakonitih državnih subvencija za ugovore za kupovinu energije i drugo, izveštava KTV.

Ministar ekonomskog razvoja, Valjdrin Luka (Valdrin Lluka), u pisanom odgovoru navodi da nema nelegalnih subvencija od strane države.

„Izvršili smo detaljnu ekspertizu u kojoj se navodi da državna pomoć nije ilegalna kako tvrdi Sekretarijat. Mi imamo dovoljno argumenata koji govore u prilog tome. U januaru imamo prvo saslušanje na kom ćemo izneti naše argumente i nadam se da će se do februara to razjasniti. Važno je i da se Vlada do tog vremena formira i da se nastavi dalje i u vreme dok smo pod razmatranjem Sekretarijata. Isto to Sekretarijat je učinio i sa Bosnom, dakle ovo je postupak koji se vrši za striktni monitoring, sada je Bosna nastavila sa izgradnjom termocentrale“, rekao je Luka.

Ovaj ugovor je osporavan i od koalicije NVO, jer prema njihovom mišljenju, ovaj ugovor šteti slobodnom tržištu. Između ostalog iz “Balkan Green Foundation”, kažu da ugovor može da ima uticaj i na druge životne sfere (oblasti).

Prema njihovom mišljenju, ovaj projekat ne treba da zaživi.

Koalicija NVO organizacija je tražila od nove vlade da preduzme mere u vezi sa ovim pitanjem. U međuvremenu, tokom dana, pokret Samoopredeljenje, kao pobednik izbora se nije izjasnio o tome kako će postupiti ukoliko dođe na čelo vlade. Međutim, oni su glasali protiv sporazuma sa „Contour Global“ za izgradnju termocentrale Novo Kosovo. Protiv ovog ugovora bili su i iz LDK.

Prema odredbama ovog sporazuma, Kosovo je u obavezi da nađe garanta za vitalizaciju ovog projekta do maja 2020. i otkupljuje energiju za narednih 20 godina po ceni od 80 evra za megavat.

Izvor Koha/KoSSev

Comments

Pročitaj još