• Početna>
  • Vesti>

Remzi Šalja osuđen za ratni zločin u drugostepenom postupku

Posebno odeljenje Apelacionog suda delimično je usvojilo žalbu odbrane bivšeg komandanta OVK, Remzija Šalje, osuđenog za ratni zločin i prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prizrenu na četrnaest godina zatvora preinačilo je na deset godina, prenosi prištinska “Koha”.

Odluka Apelacionog suda da ublaži kaznu zasniva se na tome da je optuženi osuđen za uzimanje taoca, ali ne i za ubistvo.

S tim u vezi, po mišljenju Apelacionog suda, prvostepeni sud je precenio otežavajuće okolnosti koje su uticale na visinu izrečene kazne.

U konkretnom slučaju, kako prenosi prištinska Koha, primenjuje se Krivični zakonik Jugoslavije, koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela, kao povoljniji zakon za okrivljenog, zato što je maksimalna kazna predviđena ovim zakonom 15 godina zatvora ili u najtežim okolnostima 20 godina zatvora.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Šalja, koji je u ratu bio poznat po nadimku „Crvena jabuka”, osuđen je u prvostepenom postupku 3. jula 2019. u Prizrenu zbog ratnog zločina, na 14. godina zatvora, javio je tada BIRN.

Šalja je proglašen krivim za otmicu Hadžija Petrešija iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreši je pronađen mrtav nekoliko dana posle otmice.

On je tada na sudu, kako je preneo BIRN, rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

Šalja je inicijalno pred sudom u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru, a tada je i pozvan na razgovor od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Međutim, kako su tada preneli kosovski mediji on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se krio u Albaniji.

Šalja je potom uhapšen u martu mesecu po nalogu Osnovnog suda u Prizrenu, kada mu je određen i tridesetodnevni pritvor.

U više navrata je izjavljivao da se neće pojaviti u Hagu, jer ne veruje Specijalizovanim većima Kosova, međutim, kako je BIRN tada pisao, Specijalno tužilaštvo ga je ipak potom saslušavalo dva dana.

Izvor: Kossev / Koha

Comments

Pročitaj još