Glauk Konjufca novi predsednik Skupštine

U Skupštini Kosova počela konstituitivna sednica kojom predsedava najstariji poslanik Jahja Kokaj iz Samoopredeljenja uz asistenciju najmlađeg poslanika Fjolje Ujkani, takođe iz Pokreta Samoopredeljenje.

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je sa 75 glasova “za” od ukupno 111 prisutnik poslanika za novog predsednmiks Skupštine Kosova. 

Predlog za izbor Konjufce dao je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti. 

Slavko Simić ispred Srpske liste izabran je za potpredsednika Skupštine sa 92 glasa “za”, dva “uzdržana” i dva glasa “protiv”.

Za potpredsednike Skupštine izabrani su i Arberie Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz DSK i Memli Krasnići iz DPK sa 104 glasa “za”.  

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je uspostavljanje “ad hoc” odbora za verifikaciju kvoruma i mandata, nakon čega će uslediti polaganje  zakletve poslanika.

Sednica Skupštine Kosova je počela uspostavljanjem komisije za verifikaciju kvoruma i mandata poslanika.

Predsedavajući sednicom, najstariji poslanik iz Pokreta Samoopredeljenje Jahja Kokaj je na samom početku  pozvao političke subjekte da predlože članove za verifikacionu komisiju, koja je izglasana sa 101 glasom i jednim glasom protiv.

Pokret Samoopredeljenje je  predložio Aljbulenu Hadžiu, Demokratski savez Kosova Armenda Zemaja, a Demokratska partija Kosova  Ganimete Musliu. Alijansak za budućnost Kosova je ispred svoje partije predložiila Rasima Seljmanaja, a Srpska lista Slavka Simića, Aljbulena Baljaj je predložena ispred NISMA-e.

I ostale manjinske stranke su predložile svoje predstavnike koji će činiti Komisiju za verifikaciju mandata poslanika i kvoruma. 

Sednica se održava bez koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova zbog neslaganja oko pozicije predsednika Kosova, pa nije sigurno da će biti izabrano predsedništvo Skupštine.

Uoči sednice, lider DSK Isa Mustafa izjavio je, nakon dvosatnog sastanka Predsedništva partije, da je njegova stranka  i dalje zaintresovana za postizanje koalicionog sporazuma sa Pokretom Samoopredeljenje. Mustafa je, međutim, istakao da će DSK bezuslovno glasati vladu na čelu sa Samoopredeljenjem, ukoliko Pokret Samoopredeljenje ne prihvati sporazum prema uslovima DSK-a.

Prethodno je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio da se na konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova ide bez koalicionog sporazuma, zato što je Demokratski savez Kosova  odbio njegovu ponudu.

Ustav Kosova ne precizira tačno vreme u okviru kog mora biti završen proces konstituisanja Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine.

Izvor Kosovo Online

Comments