Đurić mladima sa Kosova: Vi ste prvi red borbe za opstanak Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić organizovao je prijem za mlade sa najboljim biznis idejama i najbolje mlade besednike sa Kosova na kome je poručio da su oni ”prvi red borbe” za opstanak i ostanak Srba na Kosovu.

Na prijemu u Palati Srbija Ðurić je uručio zahvalnice predstavnicima kompanija koje su obezbedile sredstva za realizaciju pobedničkih ideja u Takmičenju za najbolju biznis ideju mladih sa Kosova i pohvalnice pobednicima tog i Takmičenja u besedništvu za studente i srednjoškolce na Kosovu.

Ðurić je naglasio da pitanje opstanka Srba na Kosovu zahteva delovanje ne samo državnih institucija već angažovanje celog društva.

”Na drugoj strani imamo albansko društvo ujedinjeno oko ostvarivanja njihovih nacionalnih interesa, zbog čega naš opstanak na KiM možemo da osiguramo samo ako delujemo sa nivoa čitavog društva. Potrebni su nam pamet, znanje i organizaciji koji izlaze iz institucionalnih okvira”, naglasio je Ðurić i mladima poručio da su im vrata Kancelarije za KiM uvek otvorena kako bi kroz zajedničku saradnju nastavili da jačaju srpski narod na Kosovu. 

Zahvalio je privrednicima koji su, kako kaže, prepoznali značaj podrške mladima na Kosovu i njihovim biznis idejama, kao i onima koji su pobedili besedništvom kao jednom od najplemenitijih veština.

”Suočavamo sa generacijom obrazovanih mladih Albanaca školovanih na prestižnim inostranim univerzitetima koji su za izdvajanje Kosova od Srbije. Svaki naš rečit i obrazovan mlad čovek sa preduzetničkim idejama je naš najdragoceniji resurs u očuvanju državnih i nacionalnih interesa na KiM”, kazao je Ðurić i dodao da će se sa ovim i sličnim aktivnostima nastaviti i u 2020.

Darko Izgarević iz tima 3D Circle, koji je pobedio sa projektom reciklaže plastične ambalaže i osvojio nagradu od milion dinara, zahvalio je Kancelariji i privrednicima na podršci inovativnoj ideji koja, kako je rekao, može da reši lokalni problem i ujedno snabdeva svetsko tržište.

”Ponudili smo rešenje za reciklažu plastičnih flaša i njihovu preradu u materiju za rad štampača.Veliki broj mladih želi da nam se pridruže i zato ćemo proširiti naš biznis plan kako bismo zaposlili što više mladih sa KiM”, rekao je Izgarević.

U ime devet finalista Takmičenja u besedništvu za studente i srednjoškolce na KiM obratila se pobednica Anđela Dimić iz mesta Korminjane kod Kosovske Kamenice, zahvalila je Ðuriću i Kancelariji na organizaciji takmičenja koji je pružio priliku da se glas mladih sa KiM daleko čuje.

”Najvažniji zadatka besednika je da izazove emociju slušalaca i mislim da sam svojom besedom ostvarila najveću pobedu svih na KiM jer je u mom glasu stajala misao i želja svih nas. Nadam se da ću nastaviti da nižem pobede i time izgraditi bolji položaj nas Srba na KiM. Sve ovo nam uliva nadu da nismo zaboravljeni i da vredimo”, rekla je Dimić.

Takmičenje u besedništvu sprovela je grupa mladih iz Beograda, pobednika ranijih takmičenja u besedništvu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu uz podršku Kancelarije za KiM.

Tokom 2019.godine Kancelarija je podržala niz aktivnosti posvećenih samozapošljavanju i razvoju preduzetništva mladih na Kosovu.

U Takmičenju najboljih biznis ideja učestvovao je 31 tim, a prva tri mesta osvojili su projekti 3D Cicle, ”Heljdino zrno” i ”Procena telesnog statusa”.

Izvor Kosovo Online


Comments