• Početna>
  • Vesti>

Jedini srpski štampani medij na Kosovu obeležio 75 godina rada: Jedinstvo nije na prodaju!

Jedini srpski list na Kosovu i Metohiji “Jedinstvo” obeležio je danas jubilej- 75 godina rada. Na svečanosti koja je održana u Kosovskoj Mitrovici, prisutne je najpre pozdravio direktor novinsko – izdavačkog Javnog preduzeća (NIJP) Panorama – Jedinstvo Svetozar Vlahović. On je podsetio  prisutne na osnovne postulate novinarstva, kojih se redakcija ovog slavnog medija drži već 75 godina, a to su –  stabilni profesinalizam, korektnost , pravda i istinoljubivost. Jedinstvo nije na prodaju, poručuje redakcija ovog dugovečnog medija.

“Nije lako biti novinar. To je jedna časna profesija, koju je veliki broj naših kolega platilo životom” rekao je Vlahović i naglasio da je svaki medijski izraz za poštovanje, ali da štampani mediji jedini mogu da događaje iz sadašnjosti, zapamte i ubeleže za večnost.

„Nikada nije bilo lako biti novinar „Jednistva“. Pritisci su sa svih strana , i sada, iako su novinari navodno oslobođeni i nepistrasni, i objektivni, znate da u suštini to nije tako.  Najteži pritisak je da nikada ne izneverimo svoj narod“ podvukao je Vlahović i dodao da su novinari Jedinstva uvek radili isključivo rukovođeni interesima svog naroda, svoje kulture i tradicije.

Vlahović je posebno podvukao problem sa kojim se ovo preduzeće trenutno suočava, a to je potpuna uzurpacija imovine NIJP od strane kosovskih institucija.

„Ta imovina se rastura, dodeljuje u promilima  bivšim novinarima Jedinstva, ako oni to prihvate…Naravno da mi to ne prihvatamo i da oni žele sve to da otuđe, ono što smo mi decenijama stvarali“  napomenuo je Vlahović i dodao da su se kao preduzeće obraćali svim relevantnim institucijama –  Udruženju novinara Srbije,  međunarodnim organizacijama, EULEKS-u,  UNMIK-u.

„Obratili smo se svima njima, ne verujući da će oni odmah zaustaviti  tu privatizaciju, već jednostavno da se zna da se otima naša imovina, kao što se otima imovina većine Srba na Kosovu i Metohiji“ rekao je Vlahović i dodao da će “Jedinstvo” uprkos svemu nastaviti da čuva nacionalni, kulturni i svaki drugi identitet srpskog naroda na području Kosova i Metohije, kao što je to činilo sedam i po decenija unazad.

Novinarsko priznanje„ Mirko Čupić“  za hrabrost u izveštavanju,  ove  godine uručeno je novinarki „Jedinstva“   Sonji Ivković, koja za ovaj list već dugi niz godina izveštava iz rodnog Novog Brda, ali i sa svih ostalih područja na Kosovu i Metohiji.

„Srećna sam, pre svega što sam deo Jedinstva, i hvala na podršci i kolegama i rukovodstvu. Čast mi je što sam deo ovog lista i hvala na nagradi koja nosi ime velikog novinara koga sam i lično upoznala pre 24 godine , kada sam počela da radim u Jedinstvu. Hvala vam najlepše“ rekla je Ivković.

Priznanje za dugogodišnji i uspešni rad uručene su i uedniku u izdavačkom sektoru “Jedinstva” Radomiru Stojanoviću i dopisniku “Jedinstva”  Ratku Stojiljkoviću.  Priznanje je dodeljeno i nestalom novinaru i dopisniku „Jedinstva“  Ljubomiru Kneževiću.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu  uručilo je ovim lepim povodom,  preduzeću “Panorama – Jedinstvo”  posebno priznanje za višedecenijsko uspešno izveštavanje sa Kosova i Metohije. Priznanje je direktoru “Jedinstva” Svetozaru Vlahoviću, uručio predsednik UNS-a na KiM Budimir Ničić.

Prvi broj je izašao 25. decembra 1944. godine. Do dan danas ostao je jedan od najcenjenijih i najobjektivnijih medija na ovom području kome auditorijum veruje. Redakcija “Jedinstva” svih sedam i po decenija neguje kulturu govora i verodostojnost objavljenog, nikada ne potpadajući pod uticaj savremenih medijskih tokova koji često umeju da odvuku u senzacionalizam.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još