Osmani: Kosovo spremno za konačan sporazum sa Srbijom, ali bez promena granica

Zamenica predsednika Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo spremno da postigne sporazum sa Srbijom ali se protive razmeni teritorija i promeni granica, prenosi Koha.

Osmani naglašava da je Kosovo spremno za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom ali dodaje da su “protiv razmene teritorija, podele Kosova ili drugih načina promene granica, jer to ne bi samo ugrozilo teritorijalni integritet Kosova već i njegovu državnost”.

„Teritorija je jedan od ključnih elemenata države. Protiv ove ideje borili smo se dve i po godine kada je predsednik Srbije tajno razgovarao o toj ideji sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Može da razgovara sam sa sobom i nastavi da sanja. Ali s ovom vladom, bez obzira ko na tome bude insistirao, takve ideje će nestati.  

Kao i devedesetih, Srbiju ne zanima narod, već samo njihova teritorija. Vreme je da Srbi na Kosovu shvate da smo mi politički lideri koji zastupaju njihove interese. Želimo da živimo na Kosovu gde se osećaju sigurno i mogu da žive uspešne živote, “rekla je Osmani za austrijski “Der Standard”.

Ona smatra da albanski i srpski građani u Mitrovici nisu imali koristi od dijaloga do sada u ovih šest i po godina, i dodaje da bi to trebalo promeniti.

” Ljudima treba objasniti da je važno da se na kraju postigne dogovor sa Srbijom. Sporazumi mogu da integrišu ljude na Kosovu, omoguće im da žive zajedno i stvaraju ekonomski prosperitet“, rekla je  kandidatkinja DSK za kosovskog premijera Vjosa Osmani.

Osmani veruje da  će dogovor sa Srbijom biti postignut “ukoliko međunarodna zajednica prestane da tretira Vučića i Srbiju kao razmaženo dete Evrope”.

„To je zemlja koja destabilizuje ostatak regiona i ne treba je nagrađivati otvaranjem pregovaračkih poglavlja sve dok ne doprinese dobrosusedskim odnosima. EU mora prihvatiti realnost da je Srbija pod Vučićevim vođstvom Rusiju približila mnogo bliže nego što je to bilo ranije. Ekonomski, politički i vojno “, rekla je ona.

Osmani je rekla i da će suspendovati penzije za lažne ratne veterane OVK.

“Nećemo zabranjivati veteranske penzije, samo one koje su lažne. Ova država ne može da se razvija na prevarama. Znamo koliko to može biti teško i opasno, ali mnogo teže i opasnije za našu zemlju i naše građane je da ništa ne učinimo u vezi s tim. Nismo izabrani da sedimo i gledamo ili se plašimo besa. Mi smo izabrani zato što su ljudi na Kosovu verovali da bi čitava nova generacija političara mogla biti dobra prilika za rešavanje ovih pitanja “, rekla je Osmani.

Izvor: Kosovo online / koha ditore

Comments