• Početna>
  • Vesti>

„Beli božur“ Miloradu Trifunoviću i Bajramu Ćerkiniju, „Crni“ Skupštini Kosova

Članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu odlučili su da “Beli božur”, priznanje za najbolju saradnju sa novinarima i medijima ove godine dobiju koordinatori Resursnog centra za nestala lica na Kosovu Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini, dok je dobitnik plakete “Crni božur”, za najlošiju saradnju sa medijima Skupština Kosova, prenosi Radio Kim.

Dobitnici priznanja “Beli božur” Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini, prema mišljenju članstva, uvek su dostupni za medije i javnost, uprkos osetljivom poslu kojim se bave dugi niz godina.

Glavni razlog zbog čega je najveći broj članova UNS na Kosovu glasao da ove godine Skupštini Kosova pripadne “Crni božur”, je izostanak prevoda na srpski jezik sa sednica Skupštine, kada u sali nisu srpski poslanici.

Ove godine je bilo 14 predloga za priznanje “Beli božur” i 10  za “Crni božur”.

Prema mišljenju članstva dobitnici priznanja „Beli božur“ Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini uvek su „dostupni za medije i javnost”, „uprkos osetljivom poslu kojim se niz godina bave”.

Glavni razlog zbog čega je najveći broj članova UNS-a na Kosovu glasao da ove godine Skupštini Kosova pripadne „Crni božur“ je „izostanak prevoda na srpski jezik sa sednica skupštine kad u sali nisu srpski poslanici“.

Ove godine je bilo 14 predloga za priznanje „Beli božur“ i deset za „Crni božur“.

Priznanja „Beli i Crni božur“ ustanovljena su 2014. godine sa ciljem da ukažu na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca, institucija i organizacija sa medijima i novinarima, kao i njihov odnos prema javnosti.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur“ su Opština Gračanica (2014), pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018. godine).

Dobitnici plakete „Crni božur“ su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijere Kosova Branimir Stojanović (2016) i Srpska lista (2017. i 2018. godine).

Priznanja ovogodišnjim dobitnicima biće uručena ove nedelje.

Koordinatori Resursnog centra za nestala lica na Kosovu Milorad Trifunović i Bajram Ćerkini nedavno su bili gosti emisije Dogovor!? na RTV Kim gde su govorili o sudbinama nestalih članova porodica, ali i svojim patnjama kroz koje prolaze više od 20 godina tragajući za njima.

RTV KIM

Comments

Pročitaj još