Živojin Rakočević: Kosovo i Metohija je medijska meka

Novinar i književnik Živojin Rakočević dobitnik je nagrade Aleksandar Tijanić. Da li borbenost ima alterantivu kada živite na Kosovu i Metohiji?

Nagrada Aleksandar Tijanić dodeljuje se za za borbenost u novinarskom izražavanju i za originalan novinarski potez.

Borbenost novinara, književnika i direktora Doma kulture u Gračanici Živojina Rakočevića prepoznale su kolege i zbog toga odlučili da baš on bude ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Tijanić”.

Gostujući u Jutarnjem programu, Rakočević je rekao da se bez borbenosti ne može nigde živeti, a da je Kosovo i Metohija medijska meka.

“U osnovi tu se radi o načinu života koji vas stalno podstiče da radite, da se borite protiv raznih prepreka i protiv desetina i stotina ograničavanja vaše slobode, vaših napora da nešto pozitivno uradite, da imate grad, svedočite pored najvažnijih kulturnih, duhovnih i nacionalnih tačaka našeg naroda”, rekao je Rakočević.

Takođe, da se suočavate sa licima ljudi, sa njihovom ugroženošću, sa njihovom naizgled beznadežnom izolovanošću, kaže Rakočević.

Prema njegovim rečima, to su problemi koji se dešavaju i pred očima Evrope, i koje niko ne vidi i onda se moraju stalno predstavljati javnosti, ukazivati na ta lica na kojima se lomi naš život, naša ukupna istorija, naša duhovnost, naš odnos prema slabijim…

Ali, kako ističe, srpski narod na Kosovu i Metohiji je preživeo iako je je većina očekivala suprotno.

“Tu su dva modela, jedan je model istorijskog trpljenja i model istorijskog preživljavanja i načina da se opstane, a drugi model je model kulturnog obrasca koji se tamo formirao”, kaže Rakočević.

Tamo je, kaže, naš Notr Dam koji je u Dečanima, tamo je naša Siksinska kapela koja je Bogorodica Ljeviška i to su činjenice koje moramo stalno da ponavljamo čak i sebi.

Izvor: RTS

Comments