Haradinaj: Ukidanje taksi na robu iz Srbije bilo bi političko samoubistvo

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je danas Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova da ne ukidaju odluku o uvođenju takse od 100 odsto na srpske proizvode, kao i projekat autoputa prema Metohiji, prenosi Koha.

Haradinaj je u intervjuu za Ekonomija Onlajn rekao da se, nakon izjava srpskih zvaničnika koji negiraju genocid na Kosovu ukidanje taksi ne sme dogoditi ni pod kojim uslovima.

On je dodao da bi ukidanje taksi na robu iz Srbije bilo političko samoubistvo.

“Samoopredeljenju i DSK biće teže da uklone takse posle Vučićevog negiranja srpskih zločina, kao i izjava Đurića, Vulina i Dačića. Ne razumem kako bi DSK i Samoopredeljenje mogli da ukinu takse i obnove ekonomsku okupaciju Srbije na Kosovu. Koje Srbije? One koja vas je ubijala, a sada negira zločin. Poručujem DSK i Samoopredeljenju da ne naprave grešku i ukinu porez, jer će načiniti veliku i tragičnu političku grešku”, rekao je Haradinaj.

On veruje da i odluku o izgradnji autoputa za Metohiju ne treba menjati, iako su se Samoopredeljenje i DSK tome protivili.

Haradinaj navodi da je izgradnja tog autoputa u najboljem ekonomskom interesu zemlje.

Sledeća odluka koju je donela njegova vlada je ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Haradinaj vjeruje da će granica sa Crnom Gorom biti kod Čakora i  Kule.

Kaže da je o tome razgovarao sa crnogorskim predsednikom i premijerom, ali i sa kandidatom za premijera Aljbinom Kurtijem.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova najavili su da će razmotriti neke Haradinajeve odluke, uključujući takse, autoput za Metohiju kao i druge odluke donete tokom dvogodišnjeg mandata.

Izvor: Kosovo online

Comments