Gosti Novog Sada gimnazijalci sa Kosova i Metohije

U okviru saradnje Karlovačke i gimnazije iz Kosovske Kamenice ovih dana Novi Sad je ponovo domaćin deci sa Kosova i Metohije. Tom prilikom deca su obilazila znamenitosti našeg grada kao i srpske svetinje na Fruškoj gori.

Tokom četvorodnevne posete, koliko borave ovde, domaćini će ih upoznati sa gradom i pokušati da im boravak učine što zanimljivijim.

Gimnazijalci sa Kosova i Metohije, kako su istakli, jedva čekaju da vide znamenitosti našeg grada, naročito Petrovaradinsku tvrđavu i Fruškogorske manastire.

Saradnja između Karlovačke gimnazije i gimnazije u Kosovskoj Kamenici je uspostavljena prošle godine, i ovo je prvi korak ka zbližavanju nasilno prekinutih veza između Kosova i Metohije i Vojvodine.

“Imamo veliki broj aktivnosti i realizujemo veliki broj razmena sa svim zemljama jezika koji se uče u Karlovačkoj gimnaziji, a ovo je jedna od aktivnosti koje se realizuju sa bratskom gimnazijom iz Kosovske Kamenice”, rekao je Radovan Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije.

“Postoje viševekovne veze izmedju Kosova i Metohije i Sremskih Karlovaca, mi imamo saradnju sa tom školom već godinama unazad ali evo sad se zvanično, stvorili su se uslovi da se to , ovaj sprovede”, rekao je Ivan Arsić, direktor škole u Kosovskoj Kamenici.

Pored edukativnog karaktera, ideja organizatora je da deca, tokom ovih nekoliko dana boravka u Novom Sadu, uspostave veze sa vršnjacima kroz upoznavanje i druženje.

Izvor: RTV / Radio Kontakt plus

Comments