• Početna>
  • Vesti>

EU: Borel će posetiti region kada se formira vlada u Prištini

Peter Stano, portparol šefa evropske diplomatije Žozefa Borela, rekao je da Beograd i Priština moraju da doprinesu okruženju koje pogoduje obnavljanju pregovora i suzdrže se od akcija koje bi mogle da budu shvaćene kao provokacija.

Nakon što je EU pozvala Prištinu da što pre formira novu vladu, portparol šefa evropske diplomatije Peter Stano najavljuje da će Žozef Borel posetiti region i Prištinu nakon formiranja vlade, jer Zapadni Balkan smatra prioritetom svog mandata.

“Budući da Kosovo čeka važan posao, potrebno je da se formira nova vlada što pre da bi se radilo na reformama, podržao ekonomski i socijalni razvoj, vladavina zakona i rad na brzom nastavku dijaloga sa Beogradom, uz posredovanje EU. To je u korist naroda Kosova i celog regiona”, rekao je tim povodom i njegov portparol Stano u pisanoj izjavi za prištinski portal Ekspres.

Naveo je da je visoki predstavnik Žozef Borel jasno rekao da je Zapadni Balkan prioritet u njegovom mandatu i da namerava da poseti region što je pre moguće, posebno Prištinu nakon formiranja vlade.

Ekspres piše da je Borelova kancelarija pozvala Beograd i Prištinu da se suzdrže od radnji i izjava koje mogu biti shvaćene kao provokacije, kako bi dijalog bio što pre nastavljen.

“Što se tiče dijaloga… Kosovo i Srbija zajedno moraju da doprinesu okruženju koje pogoduje punom obnavljanju pregovora i suzdrže se od akcija i izjava koje bi mogle da budu shvaćene kao provokacija”, rekao je Stano, prenosi prištinski portal.

“Taksu od sto odsto bi trebalo ukinuti”

Borel, ističe se, želi i da se ukinu takse na srpske proizvode, jer je to kršenje sporazuma CEFTA i prepreka za nastavak pregovora između Prištine i Beograda.

“Naš stav u vezi s kosovskim porezom na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje nepromenjen – porez predstavlja kršenje CEFTA sporazuma, podriva vladavinu zakona, prepreka je pokretanju dijaloga i zbog toga bi ga trebalo ukinuti”, poručio je Stano.

Na pitanje da li će Borel imati “crvene linije” u dijalogu Beograda i Prištine i da li će pitanje razraničenja biti na dnevnom redu, kao što je to, kako se navodi, uradila njegova prethodnica Federika Mogerini, Stano je rekao da je to pitanje o kojem će odlučiti učesnici dijaloga.

“Visoki predstavnik i potpredsednik EU olakšavaju dijalog Beograda i Prištine, proces koji reguliše Generalna skupština Ujedinjenih nacija i podržavaju ga države članice EU. Na dve strane je da odrede dnevni red dijaloga, tempo i sadržaj”, naglasio je Stano.

Rekao je i da je cilj dijaloga da se reše nerešena pitanja jednom zauvek, kako bi se “pomoglo i Kosovu i Srbiji na putu ka evropskim integracijama”.

“Dijalog, kao što znate, ima za cilj da reši sva nerešena pitanja jednom za sva vremena, pomogne obema stranama da napreduju na evropskom putu i što je najvažnije poboljšanju života ljudi, ne samo u Srbiji i na Kosovu, već širom regiona”, rekao je Stano.

Što se tiče formiranja Zajednice srpskih opština iz Kancelarije Borela kažu da očekuju da stranke sprovedu sve do sada postignute sporazume.

“Očekujemo da svi sporazumi postignuti u okviru dijaloga uz posredovanje EU budu sprovedeni i poštovani”, rekao je Stano za Ekspres.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još