• Početna>
  • Vesti>

„Miholjski zbor“ iz Boke kotorske pomaže Srbe na centralnom Kosovu

Organizacija „Miholjski Zbor“ iz Crne Gore uručila je pomoć u beloj tehnici za opremanje kuhinja u četiri vrtića na centralnom Kosovu, a uskoro će, kako je za Kosovo Onlajn, najavio predsednik zbora Zdravko Nišović, pomoć stići i za rekonstrukciju fasade škole u Plemetini kod Obilića.

Humanitarna akcija organizacije „Miholjski zbor“ počela je pre više od godinu dana, posle odluke prištinskih vlasti o uvođenju takse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH.

„Mi smo od tada pokrenuli jednu veliku akciju u koju su se uključila i ostala društva: ‘Kolo srpskih sestara iz Crne Gore’, ‘Bratstvo pravoslavne omladine’ i svi dobri ljudi. Prikupili smo osam šlepera pomoći i poslali je našoj braći i sestrama ovde“, rekao je Nišović.

Nišović naglašava da su u međuvremenu članovi zbora više puta posećivali Kosovo obilazili manastire kao i one porodice koje su im se obratile za pomoć.

U Gračanici su, kaže, proveli tri nezaboravna dana, razgovarali sa ljudima, obilazili teren i uvideli gde je sve potrebno pomoći.

„U razgovorima sa ovdašnjim ljudima uvideli smo da je najpotrebnije uložiti u mladost i vrtiće i onda smo sredstva od 22.000 evra, koje smo prikupili, usmerili u tom pravcu. Obezbedili smo belu tehniku za školu u Plemetini, vrtić u Ugljaru kod Kosova Polja, Dobrotinu i u Donjoj Gušterici kod Lipljana“, kaže Nišović.

Dodaje da to nije sve, već da članovi „Miholjskog zbora“ imaju u planu kupovinu neophodne opreme za još dva vrtića kao i sređivanje fasade u školi u selu Plemetina u opštini Obilić.

Hor iz Gračanice članovi „Miholjskog zbora“ planiraju da obraduju kupovinom kombija.

„Oni su naši dragi gosti i redovno nam dolaze na Miholjsku prevlaku koja je sedište našeg zbora. Kupovinom kombija olakšaćemo im dolazak, a njime će moći da se prevoze i sportisti tako da planiramo da jedinim kombi vozilom rešimo više problema“, otkriva Nišović.

„Miholjski zbor“ je organizacija iz Crne Gore sa prostora Boke kotorske i tradicijom dugom osam vekova, ponosno ističu članovi i naglašavaju da postoje od kada je Sveti Sava uspostavio Zetsku eparhiju u Crnoj Gori čiji su Metoh.

„Od tada do danas naš motiv je Svetosavlje, a cilj je pomoć srpskoj braći u nevolji svuda gde se nalaze“, naglasio je Nišović.

Članovi „Miholjskog zbora“ kažu da će uskoro ponovo doći sa novom pomoći za one kojima je najpotrebnija.  

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još