• Početna>
  • Vesti>

Kurti obećava sporazum sa Mustafom pre konstitutivne sednice kosovske skupštine

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da će koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) biti finalizovan pre konstitutivne sednice parlamenta 24. decembra.

Aljbin Kurti je, kako prenose prištinski mediji, rekao da je optimističan, ali nije otkrio nikakve detalje sa poslednjeg sastanka sa liderom DSK-a Isom Mustafom.

“Spremamo se za dobro upravljanje. Što se tiče razgovora sa DSK-om, ne možemo imati dobre vesti dok ne bude konkretnih rezultata. Rekao sam to ranije i ponoviću. Imaćemo stalne sastanke i komunikaciju dok ne postignemo dogovor koji želimo. Kada postoje konkretni rezultati, preneću vam vesti, ali konkretnih rezultata još nema”, rekao je Kurti.

Potvrdio je da Demokratski savez Kosova traži podršku za mesto budućeg kosovskog predsednika, ali da mu iz te stranke nisu rekli ko bi to bio.

“Od mene se traži da dam praznu saglasnost. Oni su zatražili tu funkciju, ali nisu mi rekli ko je njihov kandidat”, preneo je Kurti.

Dodao je da niko od tri člana rukovodstva DSK-a nije priznao da želi da postane predsednik.

Vanredni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra. Samoopredeljenje i DSK su pobednici izbora i u dosadašnjim razgovorima su dogovorili programska načela oko upravljanja sledećom vladom.

Nesporzumi su nastali oko kadrovske raspodele odgovornosti. DSK insistira da se koalicionim sporazumom reguliše i mesto kosovskog predsednika, zatraživši da na toj funkciji nakon isteka mandata Hašimu Tačiju 2021. godine bude neko od njegovih zvaničnika.

Izvor RTS


Comments

Pročitaj još