• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj se registrovao kao poslanik sedmog saziva Skupštine Kosova

Kosovska skupština najavila je juče da je u ponedeljak počeo proces registracije poslanika sedmog saziva skupštine. Danas se registrovao i kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

„Danas sam u Skupštini Kosova kako bih se registrovao za sedmi saziv skupštine. Kosovo je pokazalo visok nivo demokratskog razvoja u najnovijem izbornom procesu i nadam se da će ovaj saziv skupštine rešiti neke od važnih problema građana Kosova“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je prethodno, po objavljivanju preliminarnih rezultata oktobarskih izbora, najavio da će po konstituisanju skupštine, svoj mandat vratiti parlamentu. Danas, međutim, nije precizirao da li ostaje pri toj odluci.

Prema Zakonu o Vladi Kosova, premijer koji je tu dužnost obavljao najmanje dve godine ima doživotno pravo na 70 odsto primanja aktuelnog premijera. To pravo pripada i Haradinaju. U slučaju da prihvati funkciju poslanika izgubio bi to pravo, preneo je FoNet sredinom oktobra.

Registracija poslanika vrši se uoči konstitutivne sednice, međutim, datum konstitutivne sednice novog saziva skupštine još uvek nije najavljen.

Prema poslovniku o radu kosovske skupštine, konstitutivnu sednicu skupštine saziva kosovski predsednik u roku od 30 dana od dana službenog proglašenja rezultata izbora, što je predsedavajuća CIK-a, Valjdete Daka, učinila 29. novembra. Prema toj računici, najkasniji datum konstitutivne sednice trebalo bi da bude 29. decembar.

Novu vladu Kosova, prema očekivanjima javnosti, najverovatnije će formirati Samoopredeljenje i LDK, a sudeći prema najavama ove dve partije koje već skoro dva meseca pregovaraju o koaliciji, mesto predsedavajućeg sedmog saziva Skupštine Kosova pripašće LDK.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još