• Početna>
  • Vesti>

“Handke poseduje moć istinskog genija” poručeno sa svečane akademije u Gračanici

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“, Matice srpske, Biblioteke Matice srpske i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada u gračanici je danas održana svečana akademija posvećenu Peteru Handkeu, povodom Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu.

Srbi sa Kosova i Metohije ovog velikog pisca veoma cene, jer je je nakon sukoba 1999. često posećivao Srbe koji su ostali da žive u kosovskim enklavama, sa njima delio njihovu patnju, ali bio i svedok njihovog dostojanstva u tom trpljenju.

„Oživljavaju me ti izuzetni, otvoreni, pažljivi ljudi, pogođeni nepravdom. To se sad posebno vidi na Kosovu“ – govorio je Handke.

Govoreći o ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade predsednik Matice srpske Dragan Stanić, rekao je da je u priznanju koje je Handke dobio diskretno rečeno da „njegov glas treba slušati i iznova čitati, jer je to prilika da i mi kažemo ono što smo dugo govorili, a nije imao ko da nas čuje“.

„ Od oktobra 1995. godine Handke se sve jasnije deklarisao kao čovek koji jasno vidi kako se Srbima nanosi neverovatna nepravda i kako to njegov elementarni moralni rezon ne može da podnese. Tako su nastale knjige, koje su istinski potresle zapadno javno mnjenje i koje su dovele do toga da i sam Handke, zajedno sa Srbima bude izložen procesu demonizacije, bez ikakve zadrške, oklevanja i potrebe za valjanom argumentacijom“, kazao je Stanić.

Književnik i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević, opisao je Handkea kao čoveka koji ima čudesnu moć istinskog genija da se odredi prema vrednostima.

„Handke se odredio prema vrednostima. On je postao svedok, na taj način što je sve nas pretvorio u svedoke“, kazao je Rakočević.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić, rekla je da se za ovog velikog pisca može reći da je „apostol istine“.

„Lep je osećaj pripadati narodu, koga ovakav intelektualac voli, ceni i podržava“, kazala je Kostić, uputivši zahvalnost Handkeu „za svako napisano slovo, za svaku izgovorenu reč i za svaku misao“, kazala je Kostić.

Porukom „Kad god došao, dobro došao kući!“, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici još jednom je Handkeu odala priznanje za prenošenje istine o srpskom narodu na KiM.

Peter Handke se prilikom svojih dolazaka na Kosovo, družio sa ovdašnjim piscima. U Gračanici je dobio jednu od najprestižnijih nagrada u Srbiji, najznačajniju nagradu „Vidovdanskog pesničkog bdenija“ – Zlatni krst kneza Lazara za 2009. godinu.

Tom odlukom kosovci su se odužili ovom velikom piscu.

Na Kosovu i Metohiji objavljene su i dve Handkeove knjige: „Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili pravda za Srbiju“ 1996. u izdanju „Grigorija Božovića“ iz Prištine i dvojezična knjiga „Kukavice od Velike Hoče“ 2011 u izdanju „Hvosna“ iz Istoka.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još