Borel: Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine su prioriteti

Visoki predstavnik Evropske unije Žosep Borel kaže da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova”, naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU.

Borel je u pismu pred prvo zasedanje Saveta EU sa njim na čelu izneno viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbednosne politike EU.

Pored poziva na veće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, Borel je izneo i dva ”jasna prioriteta” koji bi EU spoljne poslove trebalo da učine efikasnijim i više strateški orjentisanim.

”Na prvom mestu moramo da čvrsto usidrimo Zapadni Balkan za EU”, navodi Borel u svom pismu.

On dodaje da je ”zaustavljanje konflikta i izlečenje rana” u neposrednom okruženju važno za ”stabilnost i bezbednost same EU”.

”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje članice EU dogovore kako će da vode proces proširenja.

On dodaje da će na tome da radi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments