• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Po presudi Todosijeviću Srbima zabranjeno da govore i misle, na to nećemo pristati

Presuda Ivanu Todosijeviću je nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda drugim sredstvima, kaže lider Srpske liste Goran Rakić i najavljuje mogućnost da predstavnici Srba napuste sve kosovske institucije, ako ta presuda bude proglašena pravosnažnom.

“Po toj presudi, Srbi više neće moći ni da govore ni da misle. E pa na to nećemo pristati. Jasno i glasno kažemo – dosta. Ukoliko ova presuda bude potvrđena, Srbi će napustiti sve kosovske institucije. Od lokalnih, centralnih, do institucija tužilaštva, policije”, rekao je Rakić za “Politiku” komentarišući odluku Prištine da se poslaniku Srpske liste zbog izjave da je Račak izmišljen, izrekne kazna od dve godine zatvora.

Rakić potvrđuje i da Srbi nisu odustali od ideje da sami formiraju Zajednicu srpskih opština, ali i da će o tome konsultovati državu Srbiju.

Navodi i da se predstavnici Srpske liste ne plaše da razgovaraju s bilo kojim albanskim političkim liderom, ali da u Prištini moraju da shvate da ultimatumi nisu način za pregovore.

“To što smo spremni da se borimo za svoj narod ne znači da smo spremni da prihvatimo ulogu koju nam planiraju u Prištini, dekora unutar kosovskih institucija, ali i ne znači blanko podršku i glasove ni za šta i ni za koga”, rekao je on.

Upitan da li će sa Aljbinom Kurtijem koji je poznat po oštrim stavovima i politici koja zagovara Kosovo u granicama “velike Albanije”, moći da vodi fer razgovore, Rakić ponavlja da se ne plaši razgovora s bilo kim.

“Na nama je da jasno kažemo da takvu politiku smatramo reliktom najstrašnijeg perioda drugog svetskog rata, prošlosti koju Srbi nikada neće prihvatiti kao sadašnjost. Kao što rekoh, nisu bitne funkcije zarad funkcija, već zarad zaštite našeg naroda”, zaključio je Rakić.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još