• Početna>
  • Vesti>

Marinković: SAD da shvati da ne smemo kao narod i kao država da dozvolimo da budemo poniženi

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je u Vašingtonu sa direktorom u Stejt department za Centralnu i Istočnu Evropu Dejvidom Kostelancikom o unapređenju odnosa između Srbije i SAD i mogućem odblokiranju dijaloga.

Imao je sastanke sa članovima Kongresa pretežno iz Republikanske stranke: Stivom Stajversom, kopredsedavajućim srpskog kokusa, Robert Aderholtom, liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevinom Mekartijem, Džonom Vilsonom i Polom Gosarom, koga opisuje kao vrlo bliskog predsedniku Trampu.

Marinković za Glas Amerike kaže da je potegnuo pitanje strateškog partnerstva između dve zemlje, ne samo na planu politike, nego i ekonomije. Na pitanje da li je preneo reči predsednika Vučića da nije optimista po pitanju kompromisnog rešenja za Kosovo, Marinković kaže da Srbija traži podršku i nove saveznike.

“Mi treba da budemo još agresivniji i proaktivniji u tom domenu, da stičemo još saveznika, kao što je to Pol Gosar, jer pored toga mi imamo i Stiva Stajversa i Klivera i mnogo drugih kongresmena koji razumeju, koji znaju situaciju sa kojom se Srbija suočava i ceo region. Naravno, jako nam je bitno da razgovaramo ovde u Americi i dobijemo podršku za naše legitimne interese, da Amerika prosto shvati da Srbija ima legitimne interese na Kosovu, da želi da ih zaštiti i da mi nećemo i ne smemo kao narod i kao država da dozvolimo da budemo poniženi, već se zalažemo za jednu ‘vin-vin’ situaciju (u kojoj niko ne gubi, prim aut). Zalažemo se i podržavamo opciju u kojoj će se poštovati interesi i albanskog naroda, ali da bez ostvarivanja i dela interesa srpskog naroda pogotovo na Kosovu i Metohiji, nema dugoročnog mira, nema dugoročnog rešenja, a kamoli neke saradnje u ekonomskom ili nekom drugom smislu, ili pomirenja”.

Glas AmerikeDa li je bilo pritisaka da se reši ubistvo braće Bitići?

Marinković: Ne, apsolutno ne. Republikanski kongresmeni sa kojima sam se sreo, ja mislim da ih je bilo 7-8 apsolutno nisu delegirali tu temu. Svi su delegirali temu ekonomije. Kongresmen Stajvers će doći, nadam se do kraja ove godine, sa jednom privrednom delegacijom u Srbiju, sa delegacijom poslovnih ljudi, koji žele da investiraju u Srbiji, to su domeni: energetika, vojna saradnja, mogući aranžmani kada je u pitanju kupovina američkog naoružanja to su neke teme koje republikance zanimaju i za koje smo mi spremni da razgovaramo i da unapređujemo. Da diversifikujemo našu energetski politiku i snabdevanje gasom, pošto smo sada potpuno zavisni od ruskog gasa, to su neke ideje i to je strateški plan Srbije.

Glas Amerike: Bilo je reči o tome da Srbija sprema diplomatsku ofanzivu i da pokušava da organizuje da sagovornici u Americi, Kongres pre svega, čuju o albanskim zločinima, odnosno zločinima OVK, kao što je ovde bio slučaj u Kongresu kada su se mogli čuti navodi o srpskim zločinima i nekažnjivosti tih zločina. Šta ste uradili po tom pitanju?

Marinković: Ja mislim da ćemo to organizovati u februaru mesecu tokom trajanja Molitvenog doručka, u prvoj nedelji februara. Ja sam o tome razgovarao sa kongresmenom Stajversom, on je vrlo voljan da organizujemo jednu prezentaciju gde ćemo predstaviti informacije i fakte o tome šta se sve dešavalo na teritoriji Kosova i Metohije u proteklih 10 godina, pogotovo kada je u pitanju uništavanje naše crkvene i kulturne baštine i naravno, stalni, svakodnevni pritisak koji se vrši od strane privremenih institucija i njihovih predstavnika.

Glas Amerike: Bilo je govora o situaciji u parlamentu i o odnosima sa opozicijom. Zbog čega mislite da je Amerikancima važno da opozicija učestvuje na izborima?

MarinkovićNisam stekao utisak da je njima važno da taj deo opozije koji faktički bojkotuje i ovaj dijalog uz učešće evroparlamentaraca. Meni je gospodin Kostelancik decidno rekao da on ne može da razume ideju bojkota, i da ne može da shvati koji su to razlozi i zašto neko objavljuje bojkot sedam meseci pred izbore i da to apsolutno nije prihvatljivo za SAD.

Izvor Glas Amerike/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još