• Početna>
  • Vesti>

Sputnjik: Soroševi krugovi pokušavaju da ožive dijalog Begrada i Prištine “na mala vrata”

Predsednik Kosova Hašim Tači je juče u Berlinu, na skupu pod nazivom „Balkanski dijalozi“, govorio o mogućnosti postizanja pozitivnih pomaka u odnosima Beograda i Prištine, piše Sputnjik uz konstataciju da o pomaku priča “predsednik nepriznate države koja je uvela necivilizacijske takse ostatku Srbije, čime je i ubila dijalog”.

To nije prva panel diskusija te vrste o Kosovu, napominje se u tekstu, a uglavnom ih, kako navode, finansiraju i prave organizacije koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa Džordžom Sorošem.

Prema pisanju Sputnjika “gotovo da nema nedelje da Zapad i krugovi oko Soroša ne organizuju neku međunarodnu diskusiju između predstavnika Beograda i Prištine na temu konačnog rešenja za Kosovo i tako pokušavaju da ‘na mala vrata’ ožive dijalog koji je mrtav zbog ponašanja Albanaca”.

Politikolog Dragomir Anđelković nema dilemu da takvi skupovi Srbiji samo nanose štetu.

„Oni imaju propagandni efekat za Kosovo, Hašima Tačija i za deo kosovskih političara, dok za Srbiju ne donose nikakvu korist, već nam otežavaju i smanjuju prostor za pokušaj dogovora sa centrima moći u Americi sa kojima bismo možda mogli nešto i da napravimo“, kaže Anđelković za Sputnjik.

Anđelković dodaje da nije nikakvo iznenađenje to što su Tačijevi glavni sagovornici bivša visoka predstavnica EU za spoljne poslove Ketrin Ešton, američki diplomata Frenk Vizner i bivši nemački ambasador Volfgang Išinger.

„Svi oni su prvoborci podrške kosovskom separatizmu i perjanice u nametanju Srbiji modela dve Nemačke kao konačnog rešenja za Kosovo. Za nas taj model znači da sve gubimo, bez priznanja Kosova u prvom koraku, dok bi u drugom došlo i do toga“, objašnjava on.

Organizatori skupa u Berlinu su Istok-Zapad institut iz Njujorka, Beogradski fond za političku izuzetnost i Minhenska bezbednosna konferencija, što je za Anđelkovića samo potvrda da iza svega stoji soroševski lobi.

„Sve te organizacije su deo propagandnog i ideološkog soroševskog kompleksa i njihov cilj je da se promovišu ne samo nezavisno Kosova i politika Kosova, već i Hašim Tači i svi Soroševi partneri na Kosovu“, ističe on.

Prema Anđelkovićevim rečima, sve to za nas nije dobro jer su te iste organizacije često napadale i Srbiju, i Rusiju, i Republiku Srpsku, često i Donalda Trampa, a takve organizacije nam otežavaju da napravimo neki sporazum sa Trampovim okruženjem.

Izvor Kosovo Online/Sputnik

Comments

Pročitaj još