• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Optužnica u slučaju Ivanović rezultat pritiska javnosti i zakonskih rokova

Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u koji stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, ocenio je za KoSSev.

„Glavni tužilac je, umesto da skuva jedno delo, jedno jelo, počeo da pravi neki miks, jedan gulaš u  stavlja sve što stigne“, opisao je advokat Nebojša Vlajić prepričanu optužnicu protiv osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Saopštenje o optužnici pre uručivanja optužnice težak je izuzetak napravljen pod pritiskom javnosti, rekao je Vlajić.

Suđenje bi moglo da počne na leto

Samo suđenje u slučaju ubistva Ivanovića sada bi trebalo da počne ubrzo, ocenjuje Vlajić, pozivajući se na kratke zakonske rokove, posebno one koji se odnose na pritvorske predmete, kakav je i ovaj u kom se dve osobe već nalaze godinu dana u pritvoru.

„Sud po dostavljanju optužnice odbrani, zakazuje pripremno ročište obično u roku od jednog do dva meseca. Na tom pripremnom ročištu sud mora da se uveri da je javni tužilac dostavio dokaze odbrani i nakon toga teče rok od 40 dana za izjavljivanje prigovora na optužnicu, za podnošenje dokaza koje odbrana želi da na suđenju budu izvedeni i za prigovor na dokaze koje je javni tužilac pribavio“.

Oliverova smrt sprečila potapanje EULEX-ovog broda
Vlajić, koji je zajedno sa kolegom Ljubomirom Pantovićem, bio branilac Olivera Ivanovića u slučaju koji je protiv njega vodio EULEX a zbog navodnih ratnih zločina, rekao je u Propitivanju da žali što ovaj postupak nije doživeo svoj sudski epilog u vidu oslobađajuće presude koju je očekivao, kako on, tako i sam Ivanović.

„Mi smo uspeli da dokažemo da je polovina optužnice lažna, nedokazana i neistinita i to je potvrđeno. Tu je optužba odbijena, nama je ostalo još samo polovina suđenja za ovaj drugi događaj. Ja sam siguran da se taj postupak protiv Olivera bližio neumitnoj oslobađajućoj presudi“, rekao je Vlajić.

Okončanje postupka sprečila je Oliverova smrt koja je dovela do toga i „da se taj EULEX-ov brod koji je krenuo da tone, i koji je već bio dobro nagnut i morao je da potone, spasi“.

„Ta presuda nije došla do svog zakonitog kraja. Tada bi EULEX morao da objasni kako je protiv nedužnog čoveka vodio postupak četiri godine, kako su te tvrdnje bile uopšte moguće da u njih iko poveruje, pogotovo javni tužilac i kako je moguće da tri i po godine držite nevinog čoveka u pritvoru“.

Izvor: KoSSev

Comments

Pročitaj još