Konstitutivna sednica kosovske skupštine 19. decembra?

Kosovski predsednik, Hašim Tač,i zakazaće za 19. decembar konstitutivnu sednicu novog saziva kosovske skupštine, prenose pojedini prištinski mediji.

Konstitutivna sednica skupštine je formalno prvi korak u formiranju novog saziva vlade, iako između Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza, stranaka pobednica na izborima 6. oktobra, još nema dogovora o koalicionom sporazumu.

Analitičari u Prištini kažu da je važno da skupština bude konstituisana kako bi trasirala put formiranju vlade.

Postoji rok od 40 dana za formiranje nove vlade nakon što kandidat za premijera dobije mandat.

Intenzivni razgovori predstavnika pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova o formiranju nove kosovske vlade zapali su u krizu zbog zahteva da izbor budućeg kosovskog predsednika bude deo koalicionog sporazuma i da na toj funkciji bude zvaničnik Demokratskog saveza.

U Pokretu Samoopredeljenje saopštili su da su iznenađeni tim zahtevom Demokratskog saveza i da će, ako je dogovor nemoguć, razmisliti da li da razgovaraju sa drugim partijama koje će imati poslanike u kosovskoj skupštini ili da se ide na nove izbore.

Predstavnici Samoopredeljenja i Demokratskog saveza prethodno su, nakon serije sastanaka, izjavili da su postigli saglasnost oko zajedničkih programskih načela buduće vlade, koja bi imala 12 ministarstava.

Iz Demokratskog saveza Kosova su najavili da su spremni da veoma brzo nastave razgovore sa Samoopredeljenjem i da će ostati otporni na spoljne pritiske.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri rekao je da je za postizanje sporazuma potrebno strpljenje i poverenje.

“Pravimo koaliciju poverenja i činjenica da je 99 procenata sporazuma spremno pokazuje da nedavni događaji ne mogu ugroziti dobru volju dveju strana da formiraju vladu”, rekao je Haziri medijima na albanskom.

“Ne želimo da uđemo u vladu za jednu godinu, već za ceo mandat i šire. Uloga predsednika takođe mora da se razjasni. DSK i Samoopredeljenje imaju volju, ne radi se o konkretnim imenima, već o razjašnjenju”, naveo je Haziri medijima na albanskom.

Isključio je mogućnost da Kosovo krene na nove izbore, rekavši da će se DSK ili pridružiti vladi sa Samoopredeljenjem ili će preći u opoziciju.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još