Dačić: Priština da ukine takse i vrati se dijalogu

epa07433432 Serbian Foreign Minister Ivica Dacic attends a press conference with his Spanish counterpart in Belgrade, Serbia, 13 March 2019. Foreign Minister Borrell is on an official state visit to Serbia. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas u Bratislavi da zvanični Beograd očekuje da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu 100 odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i vrate se dijalogu.

Dačić je u svom obraćanju na 26. ministarskom savetu OEBS-a, ukazao da je dijalog Beograda i Prištine, kao jedini način za rešavanje problema u Pokrajini, “blokiran već duže od godinu dana”.

Prištinski političari, istakao je Dačić, su svojim neodgovornim, unilateralnim potezima, poput uvođenja taksi od 100 posto na robu iz centralne Srbije, ne samo ugrozili opstanak i prava srpske zajednice na KiM i prekršili regionalni CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini, već su onemogućili postizanje kompromisnog i održivog rešenja sa kojim se ni jedna strana ne bi osećala kao pobednik ili pobeđeni.

“U cilju pronalaženja ovakvog rešenja, očekujemo da i međunarodna zajednica utiče na nove prištinske vlasti da ukinu ovu jednostranu meru i da se u dobroj veri vrati dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje problema u Pokrajini”, naveo je.

Govoreći o situaciji u regionu, Dačić je rekao da je Zapadni Balkan u ovom trenutku duboko razočaran ne samo usporavanjem, već zastojem procesa proširenja EU.

Ocenio je da ovakva situacija šalje lošu poruku državama regiona i pogoduje jačanju radikalizma, kao i jačanju unilateralizma u rešavanju zajedničkih problema.

“Duboko verujem da je, jedino kroz kompromis, fleksibilnost i spremnost da se uvaže i interesi drugih, a ne samo sopstveni, moguće doći do održivih rešenja za probleme koji su prisutni u regionu”, kazao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još