Konferencija o nestalim i ubijenim novinarima

Nekažnjivost zločina počinjenih prema novinarima, utiče na slobodu izveštavanja i otvara prostor za slične napade u budućnosti, izjavio je danas šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu. Na Konferenciji o nestalim novinarima koja je  danas održana u Gračanici, na inicijativu Udruženja novinara Srbije i Udruženja novinara Kosova, organizovala ova međunarodna organizacija, Bratu je pozvao sva novinarska udruženja ali, što je još važnije, tužilaštva i pravosudne organe, da sarađuju blisko kako bi sudbina 15 novinara i medijskih radnika, nestalih na Kosovu, bila rasvetljena.

“Moramo da zapamtimo šta se desilo.Ovo nije etničko pitanje. Ovo je oitanje nestanka civila, ljudi, novinara koji nisu bili u oružanom sukobu ni sa kim” rekao je Bratu i dodao da pritisci na novinare postoje, ali da je kada je u pitanju bezbednost novinara, Kosovo napredovalo, jer se u ovoj godini beleži pad broja evidentiranih napada – sa 23 na 18.

Šef OEBS-a je naglasio da Kosovo, ali i ceo region mora da pribegne efektivnije mere kako bi zločini prema novinarima konačno postali tretirani kao zločini i dobili sudski epilog.

Bratu je osudio vandalizam oličen u upornom rušenju spomen-ploče Đuru Slavuju i Ranku Periniću, koju predstavnici UNS-a na Kosovu, postavljaju  već sedmi put.

Inače, novinari ističu da je Jan Bratu prvi i jedini međunarodni zvaničnik na Kosovu koji je dao otvorenu podršku  zahtevu novinara da se rasvetli sudbina njihovih kolega i koji je lično prisustvovao postavljanju spomen-ploče Slavuju i Periniću.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podsetio je ovom prilikom na nužnost formiranja komisije za utvrđivanje sudbine nestalih novinara, čije osnivanje je podržano u Evropskoj novinarskoj federaciji.

“UNS na Kosovu, UNK i Sindikat novinara Srbije, podneo je zahtev Evropskoj federaciji novinara da se pokrene istraga u vezi 15 ubijenih i nestalih novinara na Kosovu. Ta rezolucija je usvojena prošle godine, ali komisija nije formirana. I ovu konferenciju treba shvatiti kao poziv onima koji bilo šta znaju, da progovore i olakšaju svima nama” rekao je Ničić.

On je rekao da ni porodicama ni kolegama, niko nikada neće moći da oduzme nadu i pravo da postavljaju pitanja.

“Ko je oteo i ubio naše kolege? Zašto je to uradio? Zašto niko nije odgovarao? Tražimo da se sazna istina bez obzira na nacionalnost kojoj su pripadali pili medij za koji su radili” istakao je Ničić.

Sve ove zahteve podržali su i članovi Udruženja novinara Kosova.

 U nastavku konferencije, usledio je razgovor sa članovima porodica nestalih i ubijenih novinara, njihovim prijateljima i kolegama. Konferenciji prisustvuje i Mark Novicki, bivši ombudsman na Kosovu i nekadašnji član Savetodavnog odbora za ljudska prava (UNMIK).

Podsetimo, tokom ratnih sukoba 1998. i 1999. godine, ali i u godinama koje su usledile, na Kosovu i Metohiji je nestalo ili ubijeno 15 novinara: Đuro Slavuj (nestao avgusta 1998.), Ranko Perenić (nestao avgusta 1998.), Afrim Malići (ubijen 1998.), Ljubomir Knežević (nestao maja 1999.), Milo Buljević (nestao juna 1999.) Aleksandar Simović, (nestao avgusta 1999, ostaci pronađeni godinu dana kasnije), Momir Stokuća (ubijen septembra 1999), Enver Maljoku (ubijen januara 1999.), Šefki Popova (ubijen septembra 2000.), Đemajlj Mustafa (ubijen novembra 2000.), Bekim Kastrati (ubijen oktobra 2001.), Bardulj Ajeti (ubijen juna 2005.), Krist Gegaj (ubijen septembra 1999.), Šaban Hoti (ubijen jula 1998.), Marjan Melonaši (nestao septembra 2000.) – imena su upisana u dokumentaciju više pravosudnih sistema.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još