• Početna>
  • Vesti>

Apostolova: Što pre formirati novu Vladu Kosova i nastaviti dijalog sa Srbijom

Visoka predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova kaže u intervjuu za Kosovo Onlajn da očekuje brzo formiranje Vlade Kosova kako bi se što pre nastavio dijalog između Prištine i Beograda. Navodi i da bi predstavnici Srba, koji su dobili najviše glasova na izborima, trebalo da budu deo buduće vlade i ponavlja da Evropska unija očekuje ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Šta očekujete od buduće Vlade Kosova, šta bi trebalo da bude prioritet kosovskih institucija?

Kao prvo, najvažniji zadatak je da se formira vlada što je pre moguće. Kosovo je prošlo kroz izborni proces, koji je bio organizovan na zreo način, kako je procenila i naša posmatračka misija, objavljeni su preliminarni rezultati. Ali sertifikacija je trajala 53 ili 56 dana, što je postizborni proces i sada želimo da vidimo da kosovske institucije profunkcionišu. Znate da je EU uključena u sve reforme koje se dešavaju na Kosovu, ovde smo već neko vreme da podržimo građane Kosova i želimo da te reforme budu uspešne kako bi benefit imali garđani. Sada je sve u rukama političara koji bi trebalo da urade sve što je u njihovoj moći da formiraju vladu što je pre moguće. Proces reformi je u toku i ne možemo da dozvolimo da imamo dugu pauzu u tom procesu. Od prvog dana Vlada Kosova mora da bude posvećena onome što je preuzela da uradi. I da podvučem da je ta posvećenost u interesu građana Kosova.

Dve  partije koje su pobedile na izborima Samoopredeljenje i DSK, najavljuju da će takse na robu iz Srbije biti zamenjene recipročnim merama. Kakav je vaš stav prema tom pitanju?

O taksama od 100 odsto koje je uvela Vlada Kosova na uvoz robe iz Srbije i BiH Evropska unija je više puta rekla da bi trebalo da budu ukinute. Mi nismo promenili stav, naprotiv, mislimo da bi nova vlada trebalo odmah da ukine takse. Ne samo zato što je to u suprotnosti sa CEFTA sprazumom, nego i zbog toga što je to protiv dobrosusedske saradnje. Mi još ne znamo da li će nova vlada da uvede kontra mere, niko nas još nije obavestio o tome. Razgovarala sam sa političkim liderima, ali ne znam šta planiraju, posmatraćemo to. Još jednom ću da ponovim da takse od 100 odsto treba ukinuti.

Da li bi Srpska lista trebalo da bude deo nove Vlade Kosova? Bilo je nekih najava da Srpska lista neće biti njen deo?

Kao predstavnik EU na Kosovu nemam lični stav prema tom pitanju, ali prema Ustavu Kosova legalni predstavnik je onaj ko ima najviše podrške. Srpski predstavnici trebalo bi da budu u vladi, a ti predstavnici izabrani od većine na izborima. Mislim da je Ustav Kosova jasan kako da se novi lideri odnose prema tom pitanju, ali oni odlučuju koga će da predlože i veoma nas zanima da vidimo kako će se rešiti taj problem.

Već godinu dana je dijalog Kosova i Srbije u blokadi, kada možemo očekivati nastavak?

Nedavno je obeleženo godinu dana od uvođenja taksi, što je zaustavilo i dijalog. Naša prethodna visoka predstavnica je rekla da je spremna da organizuje novu rundu dijaloga kada se ukinu takse. Novi predstavnik Žozep Borel je bio jasan da se dijalog Kosova i Srbije mora nastaviti. Izgubljeno je dosta vremena. Dijalog mora biti obnovljen i zato želim još jednom da naglasim da Vlada Kosova mora da bude formirana što je pre moguće. Da bismo obnovili dijalog neophodno je da imamo aktere.

Imamo novog predstavnika EU Žozepa Borela iz Španije. Da li će to uticati na dijalog Kosova i Srbije, imajući u vidu da Španija nije priznala kosovsku nezavisnost?

Nacionalnost visokog predstavnika neće uticati na budućnost Balkana ili na dijalog. On je nedavno dao zanimljiv intervjuu za francuske medije u kome je rekao da njegova nacionalnost neće imati nikakvu ulogu u donošenju odluka kao visokog predstavnika EU. Prema njegovim ranijim izjavama, očekujem da će posebnu pažnju posvetiti zemljama Zapadnog Balkana. On je rekao da je dijalog ključan za dešavanja na Zapadnom Balkanu. Hajde da ne gubimo vreme, da dobijemo neophodne aktere i da nastavimo važan proces koji može da utiče na ceo region. Očekujemo da se dijalog između Prištine i Beograda nastavi.

Evropska unija bi trebalo da bude garant sporazuma koji su postignuti u Briselu, ali mnogi nisu realizovani na terenu, na primer formiranje ZSO?

Evropska unija je tu da olakša dijalog između Kosova i Srbije. EU nadgleda realizaciju potpisanih tehničkih sporazuma. Slažem se sa vama da neki od njih nisu implementirani, ali uloga EU i drugih partnera je da osigura da se svi sporazumi koje je Kosovo preuzelo  realizuju. To isto važi i za drugu stranu jer i Srbija treba da realizuje neke sporazume. Finalni sporazum treba da bude obiman, delotvoran, u skladu sa međunarodnim konvencijama i zakonima i u skladu sa vrednostima EU.

Kako EU vidi angažovanje SAD oko dijaloga Kosova i Srbije?

Evropska Unija ceni uključivanje partnera, poput SAD, u složen proces kao što je dijalog. Svaka incijativa SAD ili bilo koga drugog je uvek dobro došla kada je cilj podrška u pronalaženju uspešnog rešenja za sporazum Prištine i Beograda.

Koliko je važna saradnja buduće Vlade Kosova sa Specijalnim sudom?

Specijalizovana veća su nezavisna. Do sada smo videli veoma dobru saradnju i poverljiv odnos između tog nezavisnog tela i vlade. Želim da napomenem da mi nismo deo tog procesa, jer Specijalizovana veća su potpuno nezavisna. Veoma je važno za kredibilnost Kosova, kao partnera koji je već preuzeo tu obavezu kroz glasanje u Skupštini, da sarađuje sa Specijalizovanim većima. Sigurna sam da će i nova vlada ispunjavati svoje obaveze i voleli bi da vidimo pravdu. Na kraju krajeva Specijalizovana veća nisu formirana za jednu naciju ili neku posebnu grupu, organizaciju. Ona su formirana kako bi pravda bila zadovoljena. Zato mislim da će nova vlada sarađivati sa Specijalizovanim većima.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još