• Početna>
  • Vesti>

Lukašenko poručuje da će Belorusija uvek pružati podršku Beogradu

SRBIJA BELORUSIJA PREDSEDNIK POSETA

Predsednici Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko su poručili da su Srbija i Belorusija prijateljske zemlje. Vučić je zahvalio beloruskom predsedniku što je Minsk uvek bio uz Beograd, i što nikada nije glasao protiv interesa Srbije. Lukašenko je poručio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je juče u Beograd, a danas mu je priređen svečani doček ispred Palate “Srbija”. Usledio je sastanak sa predsednikom Srbije, a zatim i konferencija za novinare.

Vučić je rekao da se nikada nije dogodilo da Belorusija glasa protiv Srbije i da je u svakom trenutku bila uz nas. 

“Lukašenko je veliki prijatelj Srbije, jedini svetski lider koji je 1999. došao u Beograd da podrži našu zemlju, kada je bila napadnuta od 19 NATO zemalja”, rekao je Vučić.Istakao je da su Srbija i Belorusija istinski prijateljske zemlje.Vučić je rekao i da je sa Lukašenkom imao plodonosne razgovore u svim sferama.

“Dotakli smo se unpređenja, veće trgovinske razmene, vojnotehničke saradnje. Mnogo toga sam mogao da naučim od Belorusije o formiranju moderne vojske, ali i u drugim pitanjima”, rekao je Vučić.Dodao je predsednik Lukašenko primetio napredak Srbije koji se, kako kaže, ne vidi samo kroz podatke već i po onome što vidi kad se prođe kroz Beograd. 

Lukašenko: Belorusija uvek tu za Srbiju 

Predsednik Belorusije je poručio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.

“Rekao sam Aleksandru (Vučiću), ako mi išta možemo da pomognemo, recite nam, obavezno ćemo to učiniti. Mi računamo na podršku srpskih prijatelja po principijelnim pitanjima za nas”, istakao je Lukašenko napominjući da današnjeg nivoa odnosa dve zemlje ne bi bilo da nije Vučića.Ukazujući da je iskustvo nešto najskuplje na svetu, Lukašenko je napomenuo da je Belorusija spremna da svoje iskustvo podeli sa Srbijom.

Posebno je istakao iskustvo Belorusije u oblasti bezbednosti napominjući da je u nedavnom izveštaju Belorusija bila prva. 

“Robna razmena nije na nivou potencijala” 

Ukazao je da dve zemlje imaju intenzivan politički dijalog i ekonomsku saradnju, dodavši da je Srbija ključni ekonomski partner Belorusije na Balkanu.

“Podržavali smo i podržavamo vaše potpisivanje ugovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Od 1. februara mi predsedavamo tom organizacijom, iskoristitite to”, rekao je Lukašenko i pozivajući Srbiju: “Uzmite nas kao šestog člana zone slobodne trgovine”.

Lukašenko: Podržavamo vaš put u EU, ali ne nadajte se mnogo

Predsednik Belorusije je ukazao da se njegova zemlja sa poštovanjem odnosi prema željama Srbije da bude član EU, ali je dodao i da ne treba mnogo nada polagati u Uniju.

“Njima sad nije na redu da dobiju nove članove, birokratija je preplavila EU. Ja sam za celovitu EU jer je ona temelj naše planete, ako taj temelj srušimo, ceo sistem može da se sruši. Kina, EU i SAD drže ovu planetu. Ja sam protiv Bregzita”, napomenuo je Lukašenko.U ekonomskom smislu dodao je da sumnja da danas bilo ko može Srbiji da zameni EU. 

Predsednik Lukašenko je ukazao da količina robne razmene Srbije i Belorusije nije na nivou potencijala.

“Rešavanje ovih pitanja je jedan od prioritetnih pravaca naše saradnje. Trgovinska razmena je malo pala ove godine, ali imamo vremena. Razlog tog pada je u nedovoljnom radu naših vlada. Izgubili smo pojedine mogućnosti”, napomenuo je Lukašenko.Podsetio na brojne potpisane sporazume, od kojih su neki u oblasti prosvete i nauke.

“Sve to svedoči o važnosti saradnje dve zemlje u oblasti nauke i tehnologije bez kojih nema razvoja u savremenim okolnostima”, napomenuo je Lukašenko. Pozvao je srpske privrednike da odu u Belorusiju i osnuju poslove tamo.

“Nije Belorusija tako mala, nalazi se u geografskom centru Evrope, dođite nam, radite. Imamo dobre primere, Karići su nam došli kad ste imali teško vreme. To je jedna od najbogatijih kompanija naše planete. Napravili su najsavremeniju zonu ‘Minsk mir’ u samom centru Minsk. Ako nas podržavate kao mi vas, biće nam lako”, naglasio je Lukašenko. 

Uskoro opširnije… 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još