Mogerini predala dužnost Borelu

Federika Mogerini, bivša viska predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, predala je danas dužnost Špancu, Žozepu Borelu (Josepha Borrell).

„Moje mandat se završava nakon 5 intenzivnih godina. Hvala svima koji su doprineli da EU bude pouzdan partner, stub multilateralizma i odlučan branitelj ljudskih prava. Predajem svoju dužnost sposobnom Žozepu Borelu i želim mu sve najbolje“, napisala je Mogerini na svom Tviter nalogu.

Naslednik Mogerini, koja je između ostalog imala i ulogu u posredovanju između Beograda i Prištine, dočekan je sa skepsom u Prištini, budući da se radi o visokom zvaničniku Španije, jedne od pet zemalja članica EU koja ne priznaje Kosovo.

S druge strane, u Beogradu su kandidaturu Borela za zamenika Mogerini ocenili kao pozitivno – „dobar potez za EU, ne zbog stavova Srbije, nego zato što Briselu treba manje birokrata, a više direktnih i hrabrih ljudi kakav je Borel“, svojevremeno je izjavila premijerka Ana Brnabić.

Borel je u Evropskom parlamentu već najavio da će nastaviti da posvećuje pažnju procesu pregovora između Beograda i Prištine.

Borel je do sada obavljao funkciju šefa španske diplomatije.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još