• Početna>
  • Vesti>

PROUNS: Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?

Naslovna strana NIN-a koja je tokom jučerašnjeg dana objavljena na društvenim mrežama izazvala je buru u javnosti. Mnogi su ovu naslovnu stranu na kojoj se nalazi fotografija sa sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u prvom planu vidi snajper, a u pozadini predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, protumačili kao svojevrstan poziv na nasilje i targetiranje čoveka koji obavlja najvišu državnu funkciju u zemlji navedeno je u saopštenju profesionalnog udruženja novinara

“I Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS) podiže svoj glas protiv ovakvih naslovnica i smatra da bi bilo dobro kad bi se, pre svega, esnafska udruženja odredila prema ovome i jasno stavila do znanja da su pozivi na nasilje, u bilo kom obliku, nedopustivi i nespojivi sa važnom ulogom koju mediji imaju u društvu.
U najmanju ruku, skandalozno je i neprimereno da nedeljnik NIN na naslovnoj strani izdanja objavi fotografiju koja se može protumačiti kao poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Takva fotografija, smatra PROUNS, predstavlja govor mržnje i direktan poziv na linč i nasilje. Dopušteno je da imamo različita politička uverenja, ali u bilo kojoj demokratskoj zemlji, a naročiti u onoj u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić, nedopustivo je da se ovakva fotografija nađe na naslovnici političkog nedeljnika. Ovakvom naslovnicom NIN je doveo u pitanje svoju tradiciju i ugled.
Zbog svega, PROUNS izražava gnušanje nad ovakvim insinuacijama i poziva stručnu javnost da jasno i glasno odgovori da pitanje: Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još