Jak zemljotres pogodio i Grčku

Grčku je jutros pogodio zemljotres jačine 6,1 stepen Rihtera, javlja EMSC. Snažan zemljotres, jačine 6,4 stepena u utorak pogodio Albaniju. Nešto slabiji BiH.

Zemljotres se dogodio u 8:25, odnosno 9:25 po lokalnom vremenu, a zabeleženo je da je imao jačinu 6,1 stepen po Rihteru. Epicentar je bio na 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra, prenosi Katimerini.

Zemljotres se osetio u Atici i Peloponezu.

U razgovoru za televiziju SKAI, predsednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i istakao da zbog toga ne bi trebalo da dođe do naknadnih potresa.

“To što je na velikoj dubini je činjenica koja bi trebalo da nas umiri, jer posle toga ne bi trebalo da bude većeg broja naknadnih potresa, tako da nema razloga za zabrinutost”, rekao je Lekas, prenosi AP.

Rekao je i da se potres ne može dovesti u vezu sa zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Za sada nema informacija o šteti, ali vatrogasna služba na Kritu je u pripravnosti, prenosi Katimerini.

Podsetimo, snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je u utorak rano ujutro oko čestiri sata Albaniju, a u 7.10 dogodio se još jedan snažan potres. Od tada se tlo u Ablaniji ne smiruje, a u prvom najjačem zemjotresu stradalo su, za sada, najmanje 24 osobe, dok je preko 600 ljudi povređeno.

U jutarnjim satima zemljotres iznad 5 stepeni po Rihteru pogodio je BiH.

Izvor: B92, Blic, Tanjug, Ekatimerini

Comments