Blic: Pristrasnost u dijalogu ili ipak ne?

Slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak važi za odličnog poznavaoca Zapadnog Balkana, pa i svake zemlje ponaosob, budući da je gotovo u svakoj na neki način službovao: u SRJ kao ambasador, što je slučaj i sa Albanijom i Makedonijom, u BiH kao visoki predstavnik, a u Crnoj Gori kao posrednik kada je reč o referendumu o otcepljenju.

U region bi ponovo mogao da se vrati, ukoliko se obistine za sada samo spekulacije, i ukoliko bude imenovan za specijalnog izaslanika EU za Balkan – funkciju koja do sada nije postojala u evropskoj administraciji ali koja bi, prema najavama, mogla da bude uvedena sa novom Evropskom komisijom.

Pristrasnost u dijalogu ili ipak ne?

Ukoliko bude imenovan za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Lajčak će najverovatnije biti zadužen i za dijalog između Beograda i Prištine. Međutim, sudeći po njegovim aktuelnim stavovima u vezi sa razgovorima dve strane, ne bi trebalo očekivati da će nekome ići na ruku.

Razlog tome je, najpre, što bi ti razgovori trebalo da budu statusno neutralni, kako je i sama EU, koja je posrednik u dijalogu predvidela. S tim u vezi, on bi trebalo da zastupa taj stav, a ne stav svoje zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Druga stvar je što se on već izjašnjavao o taksama koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije, ponavljajući da one moraju da budu ukinute, ali i da je dijalog jedini put za rešenje kosovskog problema. Takođe, apelovao je na obe strane da se “odmere svoje poteze”.

– To znači uzdržavanje od svih koraka koji generišu regionalne i međuetničke tenzije i prosto da se pridržavaju pravila – rekao je on u jednom od intervjua.

Ipak, treba imati na umu da je on sam blizak Zapadu, i da bi verovatno sa nove funkcije “gurao” evrospke i zapadne interese, poput rešavanja otvorenih pitanja, što su u slučaju Balkana dve stvari: ksovski čvor, ali i BiH koja tapka u mestu godinama unazad, koja nije ni blizu početka pregovora sa EU, i koja sama unutar sebe ima probleme sa funkcionisanjem.

Razgraničenje – “Ne podržavamo”

Dok je i u domaćoj, ali i evropskoj javnosti trajala debata o razgraničenju kao mogućem rešenju za kosovski čvor, i kada se činilo d apostoji šansa da ono bud eprihvaćeno, Lajčak je govorio nešto drugo – da Slovačka ne podržava razmenu teritorija duž etničkih linija.

– Verujemo da ta koncepcija juče nije bila realna, danas izgleda da jeste, a sutra opet neće biti. Detaljno razmatranje uvek omogućava da stvari budu jasnije, pa kada se to bude postiglo videćemo da li bi takva vrsta rešenja donela više štete nego koristi – objasnio je on u jednom od intervjua.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još