• Početna>
  • Vesti>

Uličnom akcijom započeto 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja

NVO “Žensko pravo” i PKC “Akvarijus” su danas organizovali uličnu akciju u okviru “16 dana aktivizma” koja je prva u okviru ovogodišnjeg obeležavanja a povodom borbe protiv nasilja nad ženama.

Akcija je održana na glavnom šetalištu u Kosovskoj Mitrovici a volonteri i aktivisti su građanima i prolaznicima delili flajere sa motivima borbe protiv nasilja.

“Danas počinjemo sa obeležavanjem kampanje 16 dana aktivizma, koji se danas obeležava širom sveta. NVO „Žensko pravo“ kao i svake godine obeležava 25. novembar – Svetski dan protiv nasilja nad ženama, tako što smo izašli na ulice sa porukama kako bi ukazali na problem koji i dalje postoji u našem društvu a to je pre svega nasilje nad ženama. Postoje i drugi vidovi nasilja a to su rodno zasnovano nasilje, seksualno uznemiravanje, silovanje kao i seksualno uzenmiravanje na radnom mestu” rekla je Ružica Simić direktorka NVO “Žensko pravo”.

Ona dodaje da je današnje obeležavanje istovremeno znak solidarnosti sa ženama u svetu koje pate na mnogo teži način.

“Dakle mi želimo da budemo solidarni sa svim ženama u svetu. Takođe želimo da budemo solidarne sa ženama borkinjama u svetu koja su izgubile živote u borbi za ljudska prava” rekla je Simić.

Simić ističe da je dugogodišnji rad imao uspeha.

“Ima puno pozitivnih promena, pre svega promena u zakonodavstvu i mislim da je to velika stvar, da se zakonodavstvo usaglašava sa međunarodnim konvencijama. Osim toga, mi smo radeći godinama na podizanju svesti, zaista otvorile pitanje nasilja u porodici kao pitanje koje više nije tabu. Delimično nije tabu, ne mogu da kažem da nije uopšte. I dalje se dešava da žene kriju da su u nasilju, i dalje se stide, jer misle da su krive i na tome zaista mora da se radi” navodi Simić.

Same žene nisu osvešćene o nasilju i čak 50% žena misli da muškarac treba da bude glavni u kući dodaje Simić i navodi da je šamar ili disciplinovanje žene i dalje model u našem društvu.

“Dobro je što se krug muškaraca, koji drugačije misle širi i to je ono što je dobro. Borba ne može da stane u ovom trenutku u 21. veku. Ne možemo da stanemo zbog onih velikih i pravih žrtava koje su se izborile da mi danas budemo birane ali ne da budemo birane 30% već da to bude najmanje 50% u skupštinama i izvršnim telima” zaključila je Simić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još