Položeni venci palim borcima na Partizanskom brdu

Građani Kosovske Mitrovice, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, ratni veterani i direktori ustanova, položili su vence na “Partizanskom brdu – Kukavica” u Kosovskoj Mitrovici u znak obeležavanja 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je tom prilikom rekao da srpski narod bez sloge i sabornosti nema budućnosti.

“Na 75. godišnjicu oslobođenja grada odajemo počast onima koji su svoje živote dali da bi trajali onoliko koliko ćemo mi upravo obeležavati i sećati se na sve njih. Današnji dan nas opominje da bez jedinstva, sloge i sabornosti, nama nema budućnosti i moramo da gradimo na zdravim temeljima prave vrednosti jer prilike u kojima živimo nisu nimalo jednostavne i one nam često nameću i traže to jedinstvo. Građani Kosovske Mitrovice prepoznaju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije čini sve za poboljšanje i unapređenje života u ovim prilikama” rekao je Spirić.

Sekretar Saveza boraca Velimir Krstić je rekao da su to bila teška vremena i da su oni svojom borbom doprineli oslobođenju Kosovske Mitrovice.

„Bila su to teška vremena, borba protiv fašizma i okupacije jer je okupator bio mnogo jači. Ne smemo zaboraviti da je jedan broj uglednih rodoljuba iz Kosovske Mitrovice ubijen, zapaljen ili streljan. Svi su oni svojom borbom doprineli oslobođenju našeg grada i naše zemlje, hrabro ginući tokom 4 godine. Obavezni smo da mlade generacije podsećamo da su države i narodi dužni da budu časni kako ne bi došlo do novih ratova“ rekao je Krstić.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Banjaluke Milorad Arlov je tom prilikom kazao da su Srbi bili uvek oni koji su cenili i poštovali svoje žrtve i uvek obeležavaju ovako značajne datume.

„To nas upućuje da svi budemo složni. Još pre godinu dana, nas nekoliko hiljada je bilo u Rudaru pod onim krstom i tu smo pokazali da smo složni i da srpski narod mora da opstane i ostane. Zato su ove žrtve pale pre 75. godina a pale su i posle. To samo pokazuje kolika je teška muka srpskog naroda za opstanak na ovim prostorima“ rekao je Arlov.

Nakon polaganja venaca predsednik Privremenog organa Aleksandar Spirić je zajedno sa direktorom “Srbijašume” zasadio borove na “Partizanskom brdu” u okviru postizanja sporazuma o zabrani seče šuma narednih pet godina.

„Imajući u vidu globalni problem sa kojim se stanovništvo suočava, zaštita životne sredine i ekologija, ono što je najvrednije je priroda koju trebamo da čuvamo. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica i predstavnici „Srbija šume“ došli su do ideje za pošumljavanje na našim prostorima ali i na prostoru čitavog Kosova. Nadamo se na ćemo upravo na ovakav način da ublažimo klime koje se upravo dešavaju širom sveta. Verujemo da svest građana mora da bude na većem nivou imajući u vidu sve izazove koji su pred nama“ rekao je Spirić.

Direktor „Srbijašume“ Aleksandar Rakić je kazao da će se pošumljavanje nastaviti i sledeće godine.

„Meni je drago što je predsednik Spirić imao razumevanja kao i svi predsednici opština gde ćemo u narednom periodu u 2020. godini otpočeti saradnju vezano za zaštitu životne sredine i raditi na pošumljavanju ovog dela severa Kosova i Metohije, gde ćemo probuduti svest kod ljudi kako ne bi više sekli već pošumljavali i što više radili na tome“ istakao je Rakić.

Nakon posađenih borova, predsednik Spirić je zajedno sa prisutnima obišao hram Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Spirić je obišao i radove na aneksu dvorišta PU “Danica Jaramaz” , koji je jedan od projekata koji se realizuje uz podršku Vlade Republike Srbije.

„U okviru sveobuhvatnog paketa mera pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, odlukom Vlade Republike Srbije a na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, jedan od mnogobrojnih projekata koji se realizuju u ovoj a i planovi za narednu godinu, je izgradnja aneksa obdaništa „Danica Jaramaz“ koji se upravo realizuje. Za izgradnju aneksa izdvojeno je 18.274.000 što je jasan pokazatelj da država Srbija ulaže na prostor Kosova i Metohije, konkretno u Kosovskoj Mitrovici. To nas dodatno ohrabruje da naš opstanak a naravno i za rad koji je preko potreban jer svi zajedno možemo da stvorimo mnogo više za našu decu i našu budućnost” navodi Spirić.

Direktorka PU „Danica Jaramaz“ Gorica Marinković je istakla da država Srbija prati potrebe predškolske ustanove i proširuje kapacitete.

„Nadamo se da ćemo u radnu godinu ući sa većim kapacitetima i zadovoljiti sve potrebe našeg grada i naših korisnika. Želim da napomenem da je ove godine otvoren i objekat u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici i da smo sa tim otvaranjem rešili veliki problem zbog kojeg sada nemamo listu čekanja“ istakla je Marinković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još