• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Srpski narod i njegove svetinje na KiM konstantno su pod pretnjom

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, komentarišući hapšenje muškarca u Prištini koji je osumnjičen da je planirao da izvede teroristički napad na manastir Dečane, kaže da su napadi srpske svetinje na Kosovu i Metohiji konstantni.

– Ovo je malo neobičan događaj, da neko nekog opljačka na ulici i onda ga tera da izvede teroristički napad. Očito se radi o nekom amateru. Profesionalci to rade drugačije. Nema nikakve dileme da su srpski narod i njegove svetinje konstantno pod pretnjom da im je bezbednost ugrožena i da uvek može da dođe do izvođenja nekog terorističkog akta, odnosno napada i na ljude i na njihovu imovinu, i to traje. Na svu sreću tamo je KFOR koji kako-tako uspeva da obuzda ozbiljnije terorističke akcije – rekao je Drecun za Novo jutro TV Pink.

Kako kaže, njega zabrinjava snažno prisustvo radikalnih islamista, ekstremista i džihadista povratnika koji su ratovali u redovima Islamske države i Al Kaide.

– Oni imaju borbeno iskustvo, oni su dovoljno radikalizovani da mogu da krenu izvođenje novih terorističkih akcija i to će biti element koji značajno povećava pretnju i ugrožava bezbednost srpskog naroda i njegovih svetinja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve – naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, ne postoji politička volja u Prištini da se ozbiljnije pristupi tom problemu.

– Kada imate institucije koje su toliko kriminalizovane, koje su toliko kompromitovane i sklone korupciji, onda ne možete realno da očekujete da oni pruže zaštitu svim svojim građanima, posebno ne srpskom narodu, jer upravo te institucije tretiraju Srbe kao građane drugog reda – istakao je Drecun.

Kako dodaje, na političkoj sceni na Kosmetu prisutna je oštra radikalizacija zbog izjava koje daju Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj i mnogi drugi što, kako kaže, dodatno podstiče i ohrabruje ekstremiste da mogu da krenu u neku terorističku akciju prema srpskom narodu.

Predsednik Vučić snažno vuče Srbiju napred – Nehumano je iživljavati se nad time što mu je zdravlje bilo ugroženo

Drecun se osvrnuo i na komentare članova pojedinih opozicionih stranaka o zdravstvenom stanju predsednika Vučića, koje je najoštrije osudio.

– Sada smo videli koliki je značaj predsednika Vučića za Srbiju, jer to je čovek koji Srbiju snažno vuče napred. To je čovek koji svojom energijom doprinosi ubrzanom razvoju Srbije. Bez njega sve bi išlo mnogo sporije, sve bi išlo mnogo traljavije – smatra Drecun.

Kako dodaje, ogromna većina naroda je zabrinuta za zdravlje predsednika Vučića, kojeg je ogromnom većinom izabrao.

– To pokazuje koliko se veruje u snagu i autoritet predsednika i koliko je on značajan za funkcionisanje institucija, jer sve drugo nas vodi u krizu. Ne mogu da razumem takav sunovrat, beščašće, nehumanost pojedinaca i pojedinih stranaka koji su se iživljavali nad time što je zdravlje predsednika Vučića bilo ugroženo – kazao je Drecun.

Prema njegovim rečima, mržnja Vučićevih političkih protivnika i neistomišljenika ne može nikako da bude jaka kao ljubav ogromne većine građana Srbije prema svom predsedniku.

Izvor: Pink.rs/TV Most

Comments

Pročitaj još