• Početna>
  • Vesti>

Decenija bez patrijarha Pavla – njegove poruke žive u narodu

Navršilo se deset godina od smrti najvoljenijeg srpskog patrijarha. Njegova svetost patrijarh Pavle bio je 44. naslednik trona Save Nemanjića. U Metohiji i na Kosovu bogoslužio je 34 leta. Danas će se u hramovima SPC služiti parastos.

Mnogobrojni poštovaoci rado se sećaju lika i dela patrijarha Pavla i njegovih – Beseda za nauk.

Njegova svetost patrijarh srpski Pavle pamti se kao čovek mira i poštovanja među ljudima, ma koje vere bili. Tako je po ustoličenju prilikom prvog boravka u Drenici u Deviču, jednom od omiljenih manastira u Metohiji poručio: “Mir, sloga, bratstvo, pravda i onda će Bog biti s nama, car mira pa ćemo moći odoleti i mi svi ljudi dobre volje svemu onome što nije dobro”.

Na severu Kosova nekadašnjem episkopu raško-prizrenskom, podignut je spomenik u Leposaviću.

Bronzana figura njegove svetosti Pavla kao da blagosilja vernike i dobronamernike u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

“Mladom akademskom vajaru Milenku Baloviću iz Raške je bio poveren zadatak. Dugo je trajala izrada, i evo monumentalni spomenik “, kaže protojerej-stavrofor Milomir Vlašković, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću.

U vlasništvu Biblioteke patrijaršije Srpske pravoslavne crkve je kolekcija od 10.000 knjiga patrijarha Pavla. Većinu čine one koje su autori i izdavači posvetili njegovoj svetosti.

“Reč je o istinskoj biblioteci koja je uključivala celokupnu istoriju knjige svih naroda na mnoštvo jezika”, kaže njegovo preosveštenstvo David, vladika Eparhije kruševačke.

Izdavački fond Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke objavio je Sabrana dela i malu religioznu biblioteku omiljenog patrijarha koji je bio izuzetno posvećen metohijsko-kosovskim svetinjama.

“Bio sam 34 godine na Kosovu pa znam te prilike i neprilike koje su i onda imali i sada porušene crkve. Znam u Đakovici i redom. Nadam se da će ipak i u svetu doći do toga da je to jedna opšta vrednost koju treba da sačuvamo za Evropu i za buduće generacije”, govorio je patrijarh Pavle.

Svojevrsno svedočanstvo o uništavanju srpske prošlosti jeste i Zbornik godišnjih izveštaja nekadašnjeg episkopa, njegove svetosti Pavla – Raspeto Kosovo.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još