• Početna>
  • Vesti>

Maljići: Pregovori doživeli kliničku smrt, menja se format razgovora

Publicista Škeljzen Maljići izjavio je da očekuje da će format razgovora između Kosova i Srbije biti promenjen i da su dosadašnji pregovori doživeli “kliničku smrt”.

“Format razgovora ionako će se promeniti. Možda će dijalog voditi oni koji imaju državne i odgovorne funkcije, premijer i predsednik, jer donekle i on [predsednik] ima svoje odgovornosti. Oni će sarađivati na različitim nivoima sa ambasadorom Ričardom Grenelom i Metju Palmerom. Ako žele da ubrzaju proces, to će biti neka vrsta, kako kažu leteće diplomatije”, rekao je Maljići gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV.

On nije isključio neku vrstu konferencije za Kosovo poput nekadašnjih u Rambujeu ili Dejtonu.

“Ako se desi nešto poput Rambujea, tu će biti i drugi faktor koji nam se ne sviđa, a to je Rusija. Međutim Rusija može biti uključena samo ako se postigne saglasnost između SAD i Rusije…Komplikovano je i nije baš verovati da će se to desiti, ne znam kako oni mogu usloviti Srbiju pod ovim okolnostima, ali dobro je da mi učestvujemo u procesu”, kaže Maljići.

On je naglasio da Kosovo ne bi trebalo da blokira proces kao što je to radio bivši premijer Ramuš Haradinaj sa taksama koje su uvedene na srpsku robu.  

Naveo je da će u procesu dijaloga sa Srbijom postojati saradnja predsednika Hašima Tačija i budućeg kosovskog premijera.

Maljići smatra da se razmena teritorija neće dogoditi.

“Razmena teritorija je isključena. Teorijski model je sledeći – dve suverene države mogu se dogovoriti o načinu regulisanja granice. Ali u ovom slučaju da mi zauzimamo deo Srbije za sever zemlje, destabiliziraće region i niko to ne podržava”, rekao je on.

Maljići je dodao da postoje znakovi da Tramp i Putin žele poboljšanje američko-ruskih odnosa i da bi to moglo uticati na ishod procesa između Kosova i Srbije.

“Ako ima nešto u toj inicijativi Trumpa i Amerike, onda bi mogao postojati dogovor između Trampa i Putina da i Rusiji budu dati neki ustupci, kako bi se ukinule sankcije. Ako postoji neki načelni dogovor za poboljšanje njihovih međusobnih odnosa. To su neki znakovi da proces (između Kosova i Srbije) može imati neki ishod”, rekao je on.

Vučić iskoristio trenutak za “Mini-Šengen”

Maljići je ocenio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskoristio trenutak za “Mini-Šengen” kada su Albanija i Severna Makedonija čekale otvaranje pregovora sa EU.

“Vučić je iskoristio trenutak kada su i Albanija i Makedonija čekale početak pregovora o pridruživanju EU, a ovom inicijativom želele su da im daju podsticaj da ublaže otpor Makrona i drugih zemalja. Vučić je to iskoristio”, rekao je Maljići.

Maljići je mišljenja da samo reforme koje zahteva EU vode stvaranju otvorenog tržišta za region i svet.

“Sve reforme koje ove zemlje su primorane da sprovode, vođene zadacima koje im Brisel daje za članstvo, vode u tom pravcu, da morate stvoriti takvo tržište koje je otvoreno za region i ceo svet. Nije to nešto što nam se nameće, već ove uslove moramo sami stvoriti”, rekao je Maljići.

Prema njegovim rečima takav proces bi trebao da bude zamišljen u široj viziji, a ne da se polazi od trenutne situacije.

“To su trenutne prepreke (nepriznavanje od Srbije), ali ponekad morate početi sa vizijom da ćete jednog dana dostići fazu koju imaju države članice EU i odnose između njih, fazu kada su stvorili carinsku uniju ili zajedničko tržište”, rekao je Maljići.

Izvor: Koha, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još