Tači: Postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je tokom sastanka koji je predsednik Francuske Emanuel Makron održao sa njim i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, postignuta saglasnost da dijalog treba nastaviti.

Hašim Tači je za Radio Slobodnu Evropu izjavio da je cilj sastanka, koji je Emanuel Makron održao sa njim i Aleksandrom Vučićem, bio potvrđivanje potrebe za nastavkom dijaloga, obnovom tog procesa i “eventualnom mogućnošću postizanja konačnog sporazuma između dve nezavisne i suverene države, uz potencijalnu mogućnost da Kosovo bude deo Ujedinjenih nacija”.

Tači je nakon sastanka rekao da dijalog treba nastaviti, ali bez ikakvih uslovljavanja.

Upitan o stavu Makrona o tom pitanju, Tači je rekao da je francuski predsednik odlučan da unapredi ovaj proces, kao, kako je rekao, “evropsku potrebu i kao evropski uslov i kriterijum”.

Prema njegovim rečima, odnosi Francuske i Nemačke, koje su nekada bile u žestokom sukobu i sa velikim brojem žrtava, mogle bi biti primer za okončanje konflikta u cilju mira, razvoja i boljeg života.

Na pitanje o njegovoj ulozi u budućem dijalogu, Tači kaže da “Kosovo treba da bude jedinstveno, ujedinjeno, kakvo je uvek i bilo naspram Srbije”.

Upitan da li veruje da će nova prištinska vlada ukinute takse, Tači kaže se život političara u Prištini ne svodi na odnose sa Beogradom, već na izgradnju i razvoj Kosova.

“To je jedno od pitanja, važno i neizbežno, ali mi ne možemo svu snagu da fokusiramo samo na dijalog sa Srbijom”, rekao je Tači i dodao da bi sporazum sa Beogradom trebalo postići što pre.

Izvor: RTS

Comments