Kome i zašto preti Pacoli

Još uvek aktuelni kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli uputio je “preteće” pismo svim ambasadorima stranih zemalja u Prištini, piše Koha.

Kako prenosi taj prištinski list, u Pacolijevom pismu je navedeno da će se smatrati kršenjem njihove službene dužnosti ako se budu pridržavali uputstva Generalnog direktorata Ministarstva spoljnih poslova, a prema kom diplomatske misije ne bi trebalo da prihvate one službenike koje je Pacoli nezakonito delegirao.

Prema sadržaju tog pisma, svi nedavno postavljeni članovi diplomatskih misija koji ne poseduju diplomatski rang Republike Kosova u zemlji domaćinu, ne mogu biti akreditovani i ne smeju stupiti na dužnost, navodi Koha ditore.

Takođe, u pismu se ambasadori obaveštavaju i da ni jedna osoba postavljena i poslata u diplomatske misije nije bila član civilne slujžbe, diplomatske, niti deo Ministarstva spoljnih poslova, pa kao takvi ne mogu biti subjekti pravnog okvira Kosova, niti međunarodnih konvencija o diplomatskim i konzularnim odnosima.

List podseća da je takvo pismo Pacolija usledilo kao reakcija na Generalni direktorat koji je poslao imejl ambasadama a čiji sadržaj je objavljen u medijima.

“Sadržaj imajla, a pogotovu što nije poslat na zakonski predviđen način, takođe je i adresiran na način koji prevazilazi ovlašćenja Generalnog direktorata”, prenosi Koha ditore.

Iyvor Koha Ditore/B92

Comments

Pročitaj još