• Početna>
  • Vesti>

Rudari rudarsko-metalurškog kombinata “Trepča Jug” stupili u štrajk

Predstavnik Sindikata radnika koji rade u Trepči, u južnom delu tog preduzeća, Gani Osmani izjavio je da su rudari tog rudarsko-metalurškog kombinata započeli danas štrajk, zbog toga što nisu dobili oktobarsku platu i zbog loših uslova rada, prenosi Koha.

U štrajku su rudari Albanci koji rade u tom delu kombinata, dok se proizvodnja na severu Kosova gde su zaposleni Srbi, odvija uobičajeno

Osmani je, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, istakao da postoje tri glavna zahteva rudara, a to je da plate budu isplaćene, da hrana bude bolja, kao i da dobiju opremu za rad, budući da još nisu dobili rukavice i čizme.

Štrajk će se nastaviti dok se ne ispune traženi uslovi, a rudari kažu da je kompanija u teškoj finansijskoj fazi, zbog neadekvatnog upravljanja, navodi se u tekstu.

„Trepča Jug“ je akcionarsko društvo u kome je 80 odsto akcija u vlasništvu Vlade Kosova, dok je 20 odsto u vlasništvu zaposlenih u preduzeću.

Taj kombinat bio je među najvećim kompanijama u bivšoj Jugoslaviji. Ali od kraja rata suočilo se sa toliko problema, od kojih još nije uspeo da se oporavi.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još