Petković: Bez SL ne može se formirati kosovska vlada

Sve dok Aljbin Kurti i ostali koji formiraju buduću kosovsku vladu ne budu uvažavali Srpsku listu i na pravi način se odnosili prema njenim predstavnicima . nema ništa od te vlade, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

On je za Radio Beograd rekao da po takozvanom kosovskom ustavu, ali i svim unutrašnjim propisima koji obavezuju Albance, bez ministra koji dolazi iz reda poslanika koji su u skupštini, a predstavljaju srpsku zajednicu, ta vlada ne može da bude formirana.

“Kurti je prvo rekao da ne želi da ima ikakav odnos sa Srpskom listom, jer ta lista ne priznaje, kako kaže, nezavisno Kosovo, pa je onda promenio izjavu i govorio – pa, dobro, može jedan ministar koji predstavlja Srpsku listu, ali nećemo biti u koaliciji s njom”, naveo je Petković.

On je istakao da će na kraju ipak biti onako kako nalažu propisi.

“A to što jedno govore, a drugo rade, samo govori o tome da se i oni sada nalaze u jednoj vrsti političkog problema, jer ne znaju kako da izađu iz te situacije. Govorili su da ne žele Srpsku listu, obmanjivali su javnost, a bez Srpske liste ne može da dođe do formiranja vlade. To što Kurti govori – mi ćemo uzeti jednog Srbina s kojim treba da se složi Srpska lista – to su priče za malu decu”, kazao je Petković.

On je podsetio da drugi zaključak sastanka koji su održali politički predstavnici Srba sa Kosmeta i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić glasi da niko ne može Srpskoj listi da određuje čoveka koji treba da predstavlja srpski narod.

Izvor: TANJUG

Comments

Pročitaj još